Slovenija
4291 ogledov

Pazite, da vas na valentinovo ne nategnejo

Valentinovo Profimedias
Čeprav se nanje obrnejo okradene stranke in jih prosijo za pomoč pri povrnitvi denarja, je ta na žalost največkrat za zmeraj izgubljen.

Združenje bank Slovenije (ZBS) na valentinovo opozarja pred ljubezenskimi prevarami, ki po navadi potekajo prek družbenih omrežjih. Čeprav se nanje obrnejo okradene stranke in jih prosijo za pomoč pri povrnitvi denarja, je ta na žalost največkrat za zmeraj izgubljen, pojasnjujejo.

Kako poteka prevara? "Pri ljubezenski prevari gre za tipičen primer družbenega inženiringa, ki je usmerjen na ranljive posameznike ali posameznice. Prevaranti na družbenih omrežjih, spletnih straneh za zmenke ali po e-pošti stopijo v stik s potencialnimi žrtvami, pogosto ciljajo na osamljene ženske srednjih let. Z njimi vzpostavijo stik in ga vzdržujejo preko lažnih zgodb ter obljub, s katerimi pri žrtvi vzbudijo močna čustva. Zelo pogosto se tudi sami predstavljajo kot žrtve tragičnih življenjskih zgodb - velikokrat so ovdoveli z otroki in potrebni usmiljenja," pravijo v ZBS.

Naj vas ne zavedejo z lepimi fotografijami, saj so te lažne oziroma ukradene. Če boste z njimi želeli vzpostaviti fizični stik, vas bodo zavrnili, saj ne želijo izkazati svoje resnične osebnosti in videza. Ko utrdijo žrtvino zaupanje in čustva, zaprosijo za denar, z izgovorom, da so se znašli v težavah ali celo želijo žrtev obiskati. 

spletna prevara spletna goljufija računalnik | Avtor: Profimedia Profimedia
"Žal se prevara praviloma ne konča z enim nakazilom, ampak se z različnimi nujnimi razlogi nadaljujejo prošnje za nadaljnja plačila," svoje izkušnje povzamejo v ZBS. 

Po podatkih policije je bilo v Sloveniji v lanskem letu do oktobra obravnavanih 27 primerov ljubezenskih prevar, škode pa je bilo kar za 750.000 evrov. 

Kaj lahko storite? "Če sumite, da ste žrtev lažne ljubezni, si za preverjanje najbolj učinkovito lahko pomagate sami ali pa se obrnite na svoje prijatelje ali družino. Prejete fotografije lahko preverite s pomočjo različnih iskalnikov slik in ugotovite, ali se fotografija pojavlja še kje drugje. Obvezno zahtevajte video klic; če oseba tega ne želi, takoj prekinite vso komunikacijo. Bodite pozorni na prošnje za denar (nakazila se pogosto izvajajo preko Western Union), saj je to zelo jasen znak, da gre najverjetneje za prevaro. Če vam goljufi pričnejo groziti, se na grožnje ne odzovite, pač pa prevaro nemudoma prijavite na policijo in SI-CERT," svetujejo v ZBS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar NickMason
    NickMason 18:35 14.februar 2023.

    Sem imel že podobno izkušnjo,samo za razliko sem vedel da je nateg,nekaj dni pihanja na dušo je bilo,potem pa klasično ,da ima problem z financami 😅,pa ji ni uspelo .potem je bil doktor ,ki je pomagal na srednjem vzhodu ,pa ...prikaži veča seveda vse prevedeno z translate bilo ,Kdor to naseda mora biti pa res naiven do amena.

  • Pišmevuh 18:01 14.februar 2023.

    Kera bi se branla?