Slovenija
305 ogledov

Pazite, kakšno darilo boste podarili

darilo Žurnal24 main
December je čas, ko se medsebojno obdarujejo tudi poslovni partnerji. S pravilno izbiro si ne nakopljete na glavo dodatnih davkov. Ključni zneski so 13, 20 in 42 evrov.

Lične vrečke z bonbonierami, koledarji za prihajajoče leto, skodelice za čaj, če naštejemo le nekaj stereotipnih primerov morebitnih poslovnih daril, v zadnjem mesecu leta prehajajo iz rok v roke med obiski poslovnih partnerjev. Predpisa, kaj podariti kot poslovno darilo, ni, treba pa se je držati pravil, ki jih narekuje Finančna uprava RS (FURS), če ne želite imeti težav. 

Smiselno je voditi seznam vseh daril, ne glede na vrednost in obliko. Beležite si vse, kar se šteje za reprezentanco, kamor se poleg poslovnih daril štejejo tudi stroški za pogostitev in zabavo. Za vse navedeno je treba imeti račune oziroma verodostojne knjigovodske listine. "Ti seznami ali druga argumentacija, da je šlo za poslovno rabo, pa so potrebni tudi za to, da dokažemo, da ni šlo za zasebno porabo (npr. lastnika, direktorja ali druge odgovorne osebe ali delavca), saj bi v tem primeru bilo treba obračunati dodatne dajatve," opozarja Kristinka Vukovič, svetovalka za računovodstvo in davke iz podjetja Unija računovodska hiša d. d. 

Darila je smiselno imeti popisana ne glede na vrednost in obliko, zabeležiti pa si je treba poleg podjetja tudi podatke o fizični osebi, ki je darilo prejela, svetuje Blanka Črv iz podjetja Fides bilanca d. o. o.

Za 50 evrov vredno darilo 16,66 evra davka

Od višine vrednosti darila je odvisno, ali boste plačali dohodnino. V davčno osnovo se ne všteva posamezno darilo, če njegova vrednost ne presega 42 evrov oziroma če skupna vrednost vseh daril, prejetih v davčnem letu od istega darovalca, ne presega 84 evrov. 

Darila, dana poslovnim partnerjem, se štejejo za drug dohodek, ki se obdavčuje po Zakonu o dohodnini Zdoh-2 po stopnji 25 %. Davek se obračuna tako, da se vrednost darila obravnava kot neto dohodek prejemnika, ki se ga nato obruti. "Vrednost darila pomnožimo z 1,33333 in od tega obračunamo davek 25 %," pojasnjuje Vukovičeva. 

darila vrečke | Avtor: Profimedias Profimedias

Če obdarovanec prejme darilo v vrednosti 50 evrov, je davčna osnova 66,66 evra. V državno blagajno torej gre 16,66 evra davka. "Plačnik davka je podjetje, ki darilo daje. Pred izročitvijo pa mora pridobiti osebne podatke o fizični osebi, ki darilo prejme, da lahko izdela REK obrazec," še poudarja Vukovičeva.  

Prihodnje leto s 13 na 15 evrov

Darila se obravnavajo kot boniteta v odnosu do zaposlenih in njihovih družinskih članov, pri čemer se obračuna pri delojemalcu z vsemi prispevki in dohodnino na enak način, kot če bi prejel plačo. Boniteta se ne vključi v davčno osnovo delojemalca, če gre za darilo otroku, staremu do 15 let v mesecu decembru in pri vrednosti darila do 42 evrov, ali če gre za darilo delojemalcu, vendar njegova vrednost ne presega 13 evrov in se ne zagotavlja niti redno niti pogosto. Ob tem Vukovičeva poudarja, da se bo slednji znesek v letu 2017 dvignil na 15 evrov. 

Darila vplivajo tudi na davek od dohodka pravnih oseb. "Niso priznan odhodek, če gre za boniteto ter niso bili obračunani prispevki in dohodnina. Darila poslovnim partnerjem se v davčnem obračunu upoštevajo kot odhodek le v višini 50 odstotkov izdatkov, ob pogoju, da gre sicer za običajno poslovno prakso, da izdatek temelji na verodostojni knjigovodski listini ..." dodaja Vukovičeva.

Ne pozabite na DDV

Darila vplivajo tudi na davek na dodano vrednost. "Zakon o davku na dodano vrednost v 7. členu določa, da dajanje daril manjših vrednosti v okviru opravljanja dejavnosti davčnega zavezanca, če se dajejo le občasno in če se ne dajejo istim osebam, ne šteje za neposlovno uporabo blaga, kar pomeni, da od njih ni treba obračunati DDV oz. da prinašajo pravico do odbitka vstopnega DDV. Za darila manjših vrednosti se štejejo darila, pri katerih vrednost posameznega darila ne preseže 20 evrov," še pojasni sogovornica. 

Komentarjev 9
  • Boris Odreitz 19:40 20.december 2016.

    prokleti8 teroristi namesto da bi kak prišel v SLO parlament z6 tovornajakom ali bombo ali streljal pa nič od tega. Nihče teh svinj ne pokolje !

  • Janez_53 16:13 20.december 2016.

    Če se bojiš višjega davka, pa vljudno zavrni darilo!

  • Avatar praufo
    praufo 15:56 20.december 2016.

    komaj čakam na nov predpis, kako je treba kakat, baje slovenska vlada na novo zaposluje inšpektorje, ki bodo bedeli nad tem oz. nad nam, kako kakamo, kaznovali bodo vse ki kakajo neustrezno ... kaj čmo, slovenija