Slovenija
52534 ogledov

Pazite, kam potujete, na rdečem seznamu pet novih držav

policija Slovenija zaščitne maske
1/3
Profimedia
Vlada je na sinočnji dopisni seji na podlagi strokovne ocene z včerajšnjim dnem na rdeči seznam držav s poslabšano epidemiološko situacijo zaradi covida-19 uvrstila Belgijo in še štiri bolj oddaljene države.

Z zelenega seznama je medtem črtala Češko, Malto, Švico in administrativne enote Španije: Balearske otoke, Kantabrijo ter Kastiljo in Leon.

Kot je vlada zapisala v sporočilu za javnost, se je ministrski zbor danes seznanil z novo oceno epidemiološke situacije v več državah. Države, ki jih je vlada črtala z zelenega seznama, bodo uvrščene na rumeni seznam. Vse spremembe začenjajo veljati z včerajšnjim dnem.

Na rdečem seznamu je pristala Belgija, na ta seznam pa je vlada uvrstila še Sveti Martin, Ekvatorialno Gvinejo, Ferske otoke in Namibijo. Na rdečem seznamu je trenutno 58 držav.

Z rdečega seznama je medtem vlada umaknila Belorusijo, Alžirijo, Ekvador ter špansko administrativno enoto Valencija. Te države oziroma administrativna enota so se uvrstile na rumeni seznam.

Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu držav in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene.

policija nadzor koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Iz držav na rumenem seznamu lahko brez karantene vstopijo v Slovenijo državljani Slovenije ne glede na bivališče in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če predložijo dokazilo, da ne prihajajo iz držav z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo covid-19 (rdeči seznam), na primer originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem so bivali, uradni seznam posadke v primeru najema plovila oziroma drugo ustrezno dokazilo. Če tega ne morejo predložiti ali dokazati, se šteje, kot da prihajajo iz države z rdečega seznama in jim sledi obvezna 14-dnevna karantena.

Osebam, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah na rdečem seznamu in vsem osebam ne glede na državljanstvo ali državo bivanja, ki prihajajo v Slovenijo iz teh držav, se odredi 14-dnevna karantena. Pri tem ostajajo veljavne nekatere izjeme, med njimi tranzit in mednarodni prevoz oziroma promet.

Vlada je na sinočnji dopisni seji odločila še, da se omejitve iz odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi uporabljajo še naprej.

 
Komentarjev 4
  • Janez_53 12:52 07.avgust 2020.

    Zanimivo, da Slovenija uvršča na rdeči seznam države, iz katerih bo prišlo malo ali pa nič potnikov! Hrvaška pa še kar ostaja odprta!!!

  • Gandi123 09:24 07.avgust 2020.

    Pride v kratkem Kaco z dopusta z Krka, pa bodo dali tudi Hr. na rdeči seznam

  • alen009 08:21 07.avgust 2020.

    Hrvaška bi morala biti že zdavnaj na rdečem seznamu, toda naši vladi dol maha za svoje državljane, heba se jim na veliko. Hvala Janez, nič več ne dobiš glasu na volitvah, pokazačl si pravi obraz, koliko smo vredni tvoji (bivši) volivci!!!!