Slovenija
253 ogledov

Pazljivo pri nakupu pralnih praškov

Na ZPS ugotavljajo, da so izdelki čistilnih sredstev pomanjkljivo označeni. Žurnal24 main
Slabi dve tretjini izdelkov čistilnih sredstev, ki so jih pregledali na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), je pomanjkljivo označenih, desetina pa neustrezno.
 

Otroci umirajo

V EU zaradi zaužitja kemikalij vsako leto umre dva tisoč otrok. Starši katerega od strupenih čistil verjetno ne bi niti kupili, če bi vedeli, katere zdravju škodljive snovi vsebuje. Iz analize Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) namreč sledi, da proizvajalci kupce premalo obveščajo o tem, katere (nevarne) kemikalije izdelki vsebujejo.

Na ZPS so pregledali 88 izdelkov – univerzalnih pralnih sredstev za perilo, detergente za ročno in strojno pomivanje posode, univerzalna čistila ter čistila za steklo in WC. Največji delež neustrezno označenih izdelkov je v skupini tekočih detergentov za pranje perila: Blink Vollwaschmittel (Müller), Max Tuš liquid gel ter Mercator power gel. Sledi skupina čistil za steklo, kjer sta neustrezno označena čistilo za steklo Mercator diamant ter čistilo za steklo Tuš. Oceno neustrezno so dobili še detergenti za ročno pomivanje posode Univerzalno čistilo Mercator, vonj pomladnega cvetja; tablete za strojno pomivanje posode Blink Geschirr-Reiniger Tabs 7 in 1 (Müller) in čistilo za WC oxi fresh. Na ZPS za trinajst izdelkov v raziskavi zaradi pomanjkanja podatkov ne morejo z gotovostjo trditi, da zelo nevarnih kemikalij ne vsebujejo.

Precej izdelkov, ki so bili vključeni v razsikavo ZPS, je vsebovalo zdravju škodljive dišave, ki morajo biti označene na embalaži ali deklaraciji. Te so: Cinnamal, geranol, buthylphenyl methylpropional, linalool, citronellol, hexyl cinnamal, limonene, benzyl salicylate, alpha-isomethyl lonone, citral in encime (proteaza, amilaza, lipaza, celulaza). Če pri nakupu ali uporabi čistil in detergentov na njihovi deklaraciji opazite katero od teh snovi, na ZPS opozarjajo, da bodite previdni in upoštevajte navodila za uporabo, saj dokazano povzročajo alergije.

V precejšnjem deležu izdelkov so škodljive snovi v tako velikih koncentracijah, da so izdelki označeni z znakom za nevarnost ('strupeno', 'okolju nevarno', 'škodljivo zdravju' ali 'jedko'). Najbolj pozorni pa morate biti pri nakupu detergentov za strojno pomivanje posode, čistil za WC in detergentov za strojno pranje perila v prašku. Več kot polovica najbolj prodajanih tovrstnih čistil je namreč označenih z znakom za nevarnost.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.