Slovenija
38562 ogledov

Sestanek končan, kaj to pomeni za vrnitev v šole

Gregor Pečan Anže Petkovšek
Sestanek na ministrstvu za izobraževanje glede morebitne vrnitve v šole vseh osnovnošolcev in dijakov še ni prinesel končne odločitve.

Vlada naj bi končno odločitev predvidoma sprejela v četrtek, je ob odhodu s sestanka pojasnil predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Predstavniki šol so na sestanku znova predlagali sprostitev ukrepov, da bi se lahko v šole vrnilo čim več oz. po možnosti vsi šolarji, ki se še šolajo doma. 

"Ali bo to 1. junij ali 8. junij, nam je pravzaprav vseeno. Ne moremo pa več deliti ali delno sprejemati," je še dodal Pečan in spomnil, da v šolstvu to stališče zagovarjajo že ves čas. "Ministrica bo odločitev sprejela in nam jo sporočila. Odločitev mora biti do četrtkove seje vlade," je še dodal. 

Kristijan Musek Lešnik Šolanje na daljavo Slovenija Lešnik: Pokazalo se je, da bi iz šol lahko odstranili del balasta

Pečan je ponovil, da so vsi ukrepi, ki jih je za šolstvo predvidel NIJZ, s pedagoškega vidika in vidika izvedbe šolanja neživljenjski. Zdravstvena stroka pa po njegovih navedbah še naprej zagovarja svoja stališča. "Imamo bistveno boljšo epidemiološko sliko kot sosednje države in če bi šli v prekomerno sproščanje, lahko to zelo hitro zapravimo," je izpostavil. "Zelo težko je biti pameten, ko je neznank več kot odgovorov," je priznal Pečan.

Ministrica naj bi odločitev, ki jo bodo na vladi predvidoma potrdili v četrtek, podrobneje pojasnila na novinarski konferenci v petek. "Verjetno boste izvedeli prej kot mi, po navadi jo," je o odločitvi ministrice dejal Pečan.

Sindikat: Ministrica nam sporoča, da naša stališča niso pomembna

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) opozarja, da sindikat kot predstavnik učiteljic in učiteljev ter drugih zaposlenih v osnovnih in srednjih šolah na sestanek ni bil vabljen. V sindikatu menijo, da ministrica "na ta način sporoča, da njihov stališča niso pomembna, da niso pomembne izkušnje praktikov pri izvedbi te vrnitve ter da je njihovi predlogi, kako to izpeljati čim bolj učinkovito, varno in racionalni, ne zanimajo". 

V sindikatu zavračajo podcenjujoč odnos šolskih oblasti do njih. "Zaposleni v šolah so znova ponižani na pasivno množico, ki bo morala izvesti, kar se ji bo ukazalo, medtem ko naj bodo odločitve o organizaciji izobraževalnega procesa prepuščene tistim, ki se na to domnevno bolje spoznajo," so zapisali.

V šolah tudi devetošolci 

V ponedeljek so se v šole vrnili devetošolci in se pridružili učencem prvega triletja ter dijakom zaključnega letnika srednjih šol, ki so s poukom začeli 18. maja. Danes pa so predstavniki ministrstva za izobraževanje, ravnateljev, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugi predstavniki stroke razpravljali o tem, kdaj, če sploh, naj se v tem šolskem letu v šolske klopi vrnejo osnovnošolci od 4. do 8. razreda ter dijaki preostalih letnikov. Ti se za zdaj še naprej šolajo na daljavo.

Jelko Kacin Slovenija Kacin: "Ti otroci naj ostanejo doma in ne hodijo v vrtec!"

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1