Slovenija
387 ogledov

Pediatrinja staršem, ki ne želijo cepiti otrok: Poiščite drugega zdravnika

slovenija 20.11.13. cepljenje, foto: shutterstock Shutterstock
Pediatrinja v Lenartu za starše, ki ne želijo cepiti otrok, uveljavlja ugovor vesti. Starše, ki otrok nočejo cepiti, poziva, naj poiščejo drugega zdravnika.

"Obveščam vas, da sem zaradi več primerov zavračanja cepljenja iz nemedicinskih razlogov pri Zdravniški zbornici Slovenije zaprosila za ugovor vesti," je na vratih ambulante svoje paciente obvestila pediatrinja Bernarda Vogrin. Vogrinova je koncesionarka in deluje Lenartu.

"Moja vest in strokovno zavedanje mi ne dopuščata, da sem kot izbrani zdravnik odgovorna za zdravljenje otroka, katerega strarši me ne dovolijo, da zanj skrbim po veljavni strokovni doktrini in zakonodaji RS," je v sporočilu staršem zapisala pediatrinja. "Zavedanje, da bi s cepljenjem, ki ga starši onemogočajo, lahko preprečila hude bolezni, invalidnost ali celo smrt otrok, mojih pacientov, mi povzroča hudo osebno stisko."

Ugovor vesti | Avtor: Bernarda Ogrin Bernarda Ogrin

"Veliko dragocenega časa v škodo drugim bolnikom"

"Moja vest mi ne dopušča, da starši za namen izogibanja cepljenju izkoriščajo pojasnilno dolžnost. Ker je pojasnilna dolžnost časovno in strokovno popolnoma nedefiniran pojem, mi zahteve po dodatnem pojasnjevanju dejstev v zvezi s cepljenjem vzamejo veliko dragocenega časa, v škodo drugim bolnikom," še obvešča pediatrinja, ki smo jo zaprosili za dodatna pojasnila.

"Obupan poskus, da bi minimalizirala vse obveznosti"

"Danes sem pregledala že 40 pacientov, še enkrat toliko jih čaka pred vrati," je Vogrinova povedala v kratkem telefonskem pogovoru. "Razmere v zdravstvu so prišle do te točke, ko ne zmorem opraviti vseh obveznosti, ki mi jih nalaga država, ki mi jih nalagajo pacienti in ki jih zahtevam sama od sebe. Gre za obupan poskus, da bi te obveznosti nekoliko minimalizirala."

"Sistem ne kaznuje staršev pač pa zdravnike"

"Izvajanje pojasnilne dolžnosti glede cepljenja lahko pomeni tudi eno uro pogovora s starši in se s tem ne zaključi, po tem je potrebno vse to popisat in izpolnit številne formularje. Dejstvo pa je, da starši, ki ne želijo cepiti, opravljanja pojasnilne dolžnosti ne zahtevajo za to, da bi se na podlagi informacij, ki jih dobijo, odločili drugače," pravi Peter Najdenov, pediater z Jesenic.

"Sistem, ki ga imamo, je tak, da namesto, da bi zahteval odgovornost staršev, ki s svojimi necepljenimi otroci ogrožajo ostale, s formalnopravnimi postopki obremeni zdravnike," dodaja Najdenov. 

"Odvzamejo nam ogromno koristnega časa"

"Število staršev, ko ne želijo cepiti, narašča, in ti nam pediatrom odvzamejo ogromno koristnega časa, ki nam ga primanjkuje. Običajno zajema takšna »pojasnevalna dolžnost« kar debelo uro ne upoštevaje običajnega dodatnega dopisovanja in zahtevanja nekakšnih kopij   o stranskih učinkih cepiv in sestavi, ki pa jih sicer že poznajo. Se pravi, manever zamegljevanja." pravi Matjkaž Homšak, pediater z zasebno ambulanto v Lenartu. .

Ogroženi mali bolniki, ki se borijo za življenje

"Moja vest mi ne dopušča, da so moji težki bolniki, ki se skupaj s starši leta borijo za življenje (imunsko oslabljeni otroci zaradi zdravljenja onkoloških bolezni, po presaditvi organov, bolniki na bioloških zdravilih, novorojenčki ...) potencialno življensko ogroženi, ker se v čakalnici srečujejo z necepljenimi, potencialno prenašalci otroških nalezljivih boleznih," je še zapisala Vogrinova, ki je kot so pojasnili na Zdravniški zbornici Slovenije, ugovor vesti na zbornico podala že pred tremi leti, 10. marca 2014.

Poiskati morajo drugega zdravnika

Starše otrok, ki iz osebnih razlogov zavračajo cepljenje, tako poziva, da svojemu otroku poiščejo drugega osebnega zdravnika. "Moja vest mi ne dopušča, da moje strokovno, trdo in odgovorno delo, nekateri ljudje iz neutemeljenih razlogov izkoriščajo za svoje osebne interese in izkoriščanja, " pravi pediatrinja. "Ljudje, ki nočejo cepiti, izkoriščajo tiste, ki so cepljeni, kar je nefer," pravi Najdenov, ki zavrača navedbe, da necepljeni ne ogrožajo cepljenih.

"Bolezen se lahko začne širiti pri necepljenih," poudarja Najdenov. Cepljenje ne zagotavlja stoodstotne zaščite, v ljubljanski regiji pa se precepljenost že bliža spodnji meji, s katero je po strokovnih utemeljitvah kolektivno zaščito pred okužbo z otroškimi boleznimi.

Zdravnik lahko kadarkoli poda ugovor vesti, ki ga podrobneje utemeljuje Zakon o zdravniški službi, pojasnujejo na Zdreavniški zbornici Slovenije. 49. člen zakona določa, da  "Zdravnik lahko odkloni zdravniški poseg, če sodi, da ni v skladu z njegovo vestjo in če ne gre za nujno zdravniško pomoč. O svojem ugovoru vesti mora bolnika pravočasno obvestiti in ga napotiti k drugemu usposobljenemu zdravniku, če pa je zaposlen, mora o zavrnitvi posega obvestiti svojega delodajalca."

ugovor vesti, zakon | Avtor: MZ MZ

Pravico do ugovora vesti zdravnikom zagotavlja tudi 56. člen zakona o zdravstveni dejavnosti. Zdravnik pa nikoli ne sme odkloniti nujne medicinske pomoči.

zakon, ugovor vesti | Avtor: MZ MZ

 

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 43
  • Silvo Centrih 22:19 21.februar 2017.

    Res je. Vendar....naj stroške zdravljenja nosi sam. Ne iz mojega žepa. Naslednjič bo morda uporabil čelado.

  • Silvo Centrih 22:16 21.februar 2017.

    Saj je vse zelo enostavno. Draga mama, če ne želiš, da tvojega otroka cepimo, podpiši da boš plačala stroške zdravljenja, če bo tvoj otrok zbolel za boleznijo, ki bi jo lahko preprečili s cepljenjem. Amen.

  • Marta Kogovsek 12:28 18.februar 2017.

    saj to je poanta vsega tega cepljenja..to smo doživljali pred 38 leti ...nečak je bil cepljen proti DITEPER.. 1 uro po cepljenju dobi krče..vse funkcije mu začnejo slabeti..ostane..nepokreten...a takrat pa ni bilo nobenega da bi povedal kakšen je vzrok...zaradi tega ...prikaži več je nastradal prej ..zdrav otrok..in nemočni in obupani starši...in kje so zloglasni pediatri sedaj...nekateri so celo pozabili na Hipokratovo prisego...primer pediatrinje iz Lenarta...halllooooo...