Slovenija
19 ogledov

Peko le s polovično proizvodnjo

Peko Bobo
Pomanjkanje obratnih sredstev tržiški Peko, ki se z bankami ni uspel dogovoriti za premostitveni kredit, pesti že dolgo časa. Ponovno je pripeljalo do tega, da proizvodnja ne teče po vseh zmožnostih, temveč deluje le na 50 do 60 odstotkih. Novih denarnih sredstev pa si v podjetju nadejajo s prodajo nepotrebnih nepremičnin.

Kot je dejal predsednik uprave Peka Slavko Despotović, v podjetju zaenkrat poslujejo kolikor toliko normalno, še vedno pa se mučijo z obratnimi sredstvi. Doslej so sicer v Peku za zagotavljanje svežega denarja uspeli prodati nekaj nepotrebnih nepremičnin, vendar jih glavnina prodaje še čaka.

Ovira tudi slabša prodaja

Proizvodnjo, ki trenutno teče na 50 do 60 odstotkih zmogljivosti, otežuje tudi slabša prodaja, ki je posledica podaljšanega poletja in nižje prodaje čevljev iz kolekcije jesen-zima. Omenjena Pekova kolekcija je sicer že v trgovinah, v proizvodnji so moški čevlji, v pripravi pa je tudi kolekcija pomlad-poletje 2014.

Kljub temu da proizvodnja deluje le s polovično močjo, ima delo večina zaposlenih v Peku, saj so procesi tudi za tekočim trakom tako urejeni, da ima vsakdo v proizvodnji svojo funkcijo. Poleg tega so v podjetju poskrbeli za ureditev okolice proizvodno-poslovne stavbe v Tržiču.

Zaenkrat Despotović uspeva tekoče izplačevati vse obveznosti do zaposlenih. Nove težave pa bi se lahko pojavile s koncem leta, ko se izteče moratorij na odplačilo bančnih kreditov. V Peku se zato pripravljajo na nove pogovore z bankami, od katerih bodo v družbi še potrebovali pomoč. Dogovor pa bo odvisen od pripravljenosti bank in od tega, do kakšne mere bo do tedaj izpeljano preoblikovanje Peka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.