Slovenija
26 ogledov

V Peku 50 ljudi brez dela

Peko Bobo
Potrjen program prestrukturiranja tržiškega Peka. Odpuščanja niso izključena – brez dela naj bi ostalo največ 50 od 360 zaposlenih.

Po besedah predsednika uprave Peka Slavka Despotoviča, načrt prestrukturiranja vsebuje ukrepe za povečanje prodaje, znižanje stroškov, izboljšanje korporativnega komuniciranja in vodenja ter ukrepe, ki so vezani na zaloge in terjatve.

Odpuščanja v režiji in skupnih službah

Potrebna bo tudi optimizacija procesov v celotni skupini in verjetno tudi določena odpuščanja, sicer ne v sami proizvodnji, temveč v režiji in v skupnih službah.

V Sloveniji naj bi od 360 zaposlenih v Peku zaposlitev izgubilo največ 50 ljudi, sicer pa bodo delavce poskušali prezaposliti znotraj skupine. Hčerinski PGP, ki ima dovolj naročil in veliko dela, tako že izraža potrebno po novih delavcih in celo po uvedbi tretje izmene.
Predstavniki delavcev so ob morebitnem odpuščanju poudarili, da je to zadnji ukrep, ampak če lahko reši Peko, potem je potreben. Načrt prestrukturiranja oziroma sanacije je bil tako na današnji seji sprejet soglasno, podprli so ga tudi predstavniki delavcev.

Krajši kolektivni dopust

Izvedba načrta bo trajala nekaj mesecev, medtem pa proizvodnja v podjetju že teče. Podjetje je uspelo davčni upravi plačati 80.000 evrov, tako da transakcijski račun ni več blokiran. V dogovoru z dobavitelji so uspeli zagotoviti tudi material, tako da bo po več mesecih okrnjene proizvodnje ta v torek stekla s polno paro.

Delati bodo začele vse proizvodne enote od šivalnice dalje, in sicer je trenutno v proizvodnji obutev iz kolekcije jesen-zima 2013. Hkrati se za proizvodnjo že pripravlja tudi kolekcija pomlad-poletje 2014. Da bi nadomestili izpad proizvodnje v preteklih tednih, se bo vodstvo podjetja z zaposlenimi skušalo dogovoriti za skrajšanje kolektivnega dopusta v avgustu.

Komentarjev 1
  • Scott 01:41 16.julij 2013.

    Jeseni še 50 in pred Božičem še od 30-50, to se že ve in verjetno se je vedelo že precej pred tem.?Vse ostalo okrog Peka je bilo za naivno publiko!