Slovenija
31 ogledov

Peko: Že januarja lahko zapremo vrata

Janez Sajovic, predsednik uprave Peka. Iztok Golob
Le vlada z dolgo obljubljeno pomočjo lahko še reši Peko pred propadom, njegove delavce pa pred cesto, opozarja direktor družbe Janez Sajovic. Vladna zelena luč bi omogočila povezovanje z Alpino in s tem rešitev slovenske obutvene industrije.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) je danes dobila na mizo neodvisno mnenje glede načrta, ki ga je Peko predložil vladi glede svojega prestrukturiranja in napovedi poslovanja do leta 2015. Janez Sajovic, direktor tržiškega podjetja, pričakuje, da bo vlada prihodnji četrtek program restrukturiranja Peka vendarle obravnavala in odobrila vsaj polovico od 12 milijonov evrov sredstev, kolikor jih je že rezerviranih v letošnjem državnem proračunu.

Za biti ali ne biti

Kot je za Žurnal24 dejal Sajovic, svež denar družba krvavo potrebuje, saj bi v nasprotnem primeru Peko že na začetku januarja ustavil proizvodnjo. Bremena do dobaviteljev so namreč prevelika, prav zato prisilna poravnava skorajda ne pride v poštev in bi sledil stečaj. V tem primeru bi bili stroški za državo precej večji od predvidene pomoči.

Peko pa ima po Sajovičevih besedah bistveno svetlejšo prihodnost v udejanjanju pisma o nameri, ki ga je podpisal z žirovsko Alpino in ki je odvisen od obljubljenega denarja. Projekt sodelovanja predvideva, da bi Alpina svoj modni program izločila iz podjetja in ga pripojila k Peku, obenem pa v razmerju do državne pomoči sama vložila še petino njenega imetja.

 

Simulacije kažejo svetlo prihodnost

Simulacije po Sajovičevih besedah nakazujejo, da bi sinergijski učinki z združevanjem poslovalnic in osebja iz Peka že prihodnje leto ustvarili dobičkonosno družbo z donosnostjo kapitala nad sedmimi odstotki, kar bi omogočilo izplačevanje dividend, državi pa lažje delo pri iskanju strateškega kupca. Peko je namreč v državnem načrtu opredeljen kot nestrateška naložba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.