Slovenija
11507 ogledov

Pelosijeva odšla, na Tajvan takoj vdrlo 27 kitajskih vojaških letal

kitajska vojska kitajska letala kitajska vojaška letala
1/2
epa
V območje zračne obrambe Tajvana vstopilo 27 kitajskih vojaških letal.

Tajvanske oblasti so danes sporočile, da je 27 kitajskih vojaških letal danes vstopilo v območje zračne obrambe Tajvana, kjer je bila na obisku predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je na Twitterju sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo, je 27 kitajskih vojaških letal vstopilo v identifikacijsko območje zračne obrambe.

Predsednica ameriškega predstavniškega doma, 82-letna demokratka Nancy Pelosi, je medtem zaključila obisk na Tajvanu, s katerim je razburila Peking, in je v okviru svoje azijsko-pacifiške turneje že prispela v Južno Korejo.

Kitajska, ki Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, je obisk Pelosijeve v Taipeiju obsodila kot "izjemno nevarno delovanje ZDA" ter kot namerno spodkopavanje načela ene Kitajske in spodbujanje tajvanskih separatističnih teženj.

Peking vztraja, da so najobsežnejše vojaške vaje po letu 1995, ki jih je zaradi obiska Pelosijeve začel v Tajvanski ožini in naj bi trajale do nedelje, "nujen in upravičen ukrep za zaščito nacionalne suverenosti".

Komentarjev 37
  • jakec1575 23:29 03.avgust 2022.

    Imeti za soseda kitajca je enako slabo kot imeti za soseda rusa ali zda. Kdo je najslabsi sosed?

  • jakec1575 22:58 03.avgust 2022.

    Tajvan je bil do 1970 edini predstavnik kitajske v mednarodnih organizacijah. Danes pa se je zgodba obrnila. Ko vodja postane plen. Modernih kitajcev ne maram, ker za njih etika ne obstaja. Sploh niso komunisti vec. Samo se kapitalisti.

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 22:56 03.avgust 2022.

    Škoda, ker niso Kitajci sestrelili ameriško kurbo!