Slovenija
18 ogledov

Penko: Policija ni imela druge možnosti

BoÅ¡tjan Penko bobo Žurnal24 main
Policija bi priznala, da je ravnala zmotno, če po junijski aretaciji ne bi vložila ovadbe, pravi nekdanji državni tožilec Boštjan Penko glede ovadbe proti njemu in Ivanu Zidarju.

Včeraj smo poročali, da je policija ovadila dve osebi zaradi kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in napeljevanja h kaznivemu dejanju zlorabe uradnega položaja ali pravic. Neuradno naj bi šlo za Boštjana Penka in prvega moža SCT Ivana Zidarja, ki sta bila junija aretirana med sestankom. Penko je bil takrat še tožilec, nekaj dni kasneje pa je prestopil med odvetnike in se je z Zidarjem pogovarjal o sodelovanju.

Ovadili naj bi ju, ker sta se Penko kot tožilec in Zidar kot osumljenec letos poleti večkrat srečala. Nekdanjemu tožilcu Penku, ki je zdaj Zidarjev odvetnik, ovadba očita, da je zlorabil svoj položaj, Zidarju pa, da naj bi Penka k zlorabi položaja napeljeval.

V skupini za pregon organiziranega kriminala vrhovnega državnega tožilstva so potrdili prejem kazenskih ovadb zoper dve osebi, obenem pa pojasnili, da tožilska odločitev še ni sprejeta.

Penka presenečajo poteze policije
"Preseneča me, da je policija sploh napisala ovadbo na podlagi dogodkov, ki so podlaga za aretacijo in za nadaljnje postopke, ki nimajo nobenih znakov kriminalnega dejanja, kar je jasno povedalo že sodišče prvi dan po dogodku," je pojasnil Penko, ki je bil z ovadbo seznanjen v torek iz medijev.

Penko je prepričan, da dogodki, ki so podlaga za ukrepanje policije in tožilstva, nimajo znakov kaznivega dejanja. "To je povedalo že sodišče in pritožbeni senat ministrstva za notranje zadeve. Ob takih okoliščinah vlagati kazensko ovadbo je najbližje kaznivemu dejanju krive ovadbe, ki jo stori uradna oseba, kar pomeni še težjo obliko kaznivega dejanja." Penko se tudi čudi, da je ovadbo prejela skupina za pregon organiziranega kriminala, saj "to dejanje ima nobenih znakov organiziranega kriminala".

Tudi sam sprožil tožbe
Penko je sprožil postopke zoper uradne osebe na policiji in tožilstvu, ki so izvajale prikrite preiskovalne ukrepe pred aretacijo v juniju in ki so odgovorne za odvzem njegove prostosti. Na vprašanje, ali razmišlja tudi o odškodninskih tožbah, je za zurnal24.si povedal, da bo za to nastopil čas, "ko se bo ugotovilo, za kaj je šlo in kdo so odgovorni."  "Pričakujem, da bodo organi odkrivanja in pregona naredili svoje v zvezi s preiskavami, ki sem jih jaz začel in sprožil in da bodo tudi to ovadbo rešili v skladu z zakonom,"  o tem, kaj sledi, pravi Penko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.