Slovenija
64 ogledov

Peršičeva Triglav že pustila za seboj

Pia Peršič na 630 km dolgi poti po slovenskih hribih. Facebook
Deževje je Pii Peršič, univerzitetni diplomirani zeleni navdušenki, kot se je v šali poimenovala, prineslo prvi dan počitka. Za sabo že ima vzpon na Triglav, trenutno se nahaja v koči pri izviru Soče. Med oskrbniki koč v Julijskih Alpah in Kamniško-Savinjskih Alpah je "opazna razlika", pravi.

Peršičeva, ki je dosedaj že prehodila dve tretjini slovenske transverzale oziroma Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke in Julijske Alpe, jo je bivanje na Kredarici kar malo razočaralo.

Že na svoji Facebook strani, kjer lahko spremljate njeno popotovanje po slovenskih hribih (pri tem se ji seveda lahko tudi pridružite), je zapisala, da bi si Kredarica lahko "ob svojem slovesu in cenah prizadevala in pohodnikom nudila vsaj osnovno".

"Upamo, da se bo ob nalivu, kakršnem smo priča, nabralo nekaj vode, da si bomo lahko vsaj gobčke umili," je še zapisala v četrtek.

"Kot na tekočem traku"

Pia Peršič na 630 km dolgi poti po slovenskih hribih. | Avtor: Facebook Facebook
Kot je danes Peršičeva povedala za zurnal24.si, tamkajšnji oskrbniki zaradi sušnega poletja in pomanjkanja vode pitno vodo uporabljajo samo za lastne potrebe.

Meni namreč, da bi lahko na Kredarici uporabo vode omogočili vsaj tistim, ki v koči prenočijo. Ob tem dodaja, da je zelo opazna razlika med oskrbniki koč v Kamniško-Savinjskih Alpah in Julijskih Alpah.

"V Kamniško-Savinjskih Alpah so bolj sproščeni, prijazni in dobiš takšen prijeten in topel občutek," pravi in dodaja, da se v Julijskih Alpah vidi, da oskrbniki zaradi večjega števila pohodnikov in turistov vsakega pohodnika jemljejo "kot številko". "Je kot na tekočem traku," pravi.

Na Kredarici so ob tem za zurnal24.si dejali, da imajo težave z vodo vsako poletje, a je letos še posebaj kritično, saj se zaradi mile zime ni ohranil niti ledenik.

Z vodo tako zelo varčujejo in jo uporabljajo le za kuhanje in za toaletne prostore. "Pri kuhanju zelo varčujemo z vodo, prav tako se ne tuširamo veliko," so povedali.

Glede očitkov o tekočem traku, pa so dejali, da se predvsem ob vikendih, ko je za šankom 50 ljudi, "ne da počasi delati". "Saj smo prijazni, ampak če smo počasni, so potem gosti živčni in se derejo eden čez drugega," pravijo in dodajajo, da se v tem težko primerjajo s kočami v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Čez devet dni že v Ankaranu

Peršičeva sicer pravi, da so ji vsi oskrbniki šli zelo na roko, saj so ji rezervirali sobo za prenočitev in ji z brezplačnim bivanjem na nek način tudi finančno pomagali. Slednjim se tako še enkrat zahvaljuje.

Jutri bo tako pot nadaljevala proti Ankaranu. Če bo šlo vse po sreči, bo tja prišla že čez devet dni. Pot po slovenski transverzali, prvi vezni poti v Sloveniji in v Evropi, je začela 7. avgusta na Pohorju.

V mesecu dni želi prehoditi 630 kilometrov dolgo pot, ki se prek Pohorja vleče mimo Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp, Škofjeloškega hribovja, Trnovske planote, preko Črnega Kala do Ankarana.

Komentarjev 11
  • vitko 19:58 27.avgust 2012.

    Sem šel kar preverit na net za kakšno deklino gre. In sem šokiraran nad komentarji v zvezi z balonarsko nesrečo in zdele še berem telele nesramnosti. Prov nobenem ne privoščite in vse popluvate predno kaj pregledate. Da vas ni sram! ...prikaži več Punca se trudi samoinciativno, sama pešači, promovira pohodništvo... vi pa govorite o pobalinskem pamžu. Samo želim si da bi svojim sinovoma dal take vzglede da bi kdaj se odločila za kaj takega. Žal nimam "fejsa", da bi pogledal še tam. Ampak, punca je pogumna in svaka čast takim in njenim staršem! Pia srečno ti želim, Vitko

  • tive 15:12 27.avgust 2012.

    Ne morem verjeti, da razmišljate in pišete na ta način. Jaz sem imel srečo Pijo spoznati u živo in tudi približno ni pluvala po nobenem oskrbrniku. Celo koče nam je priporočila! Žal mi je, da ste si takole ustvarili podobo ...prikaži več pridne študentke. Kot je razbrati iz FB ji je umrl oče kateri jo je spoznal z gorami in dela to pot tudi njemu v spomin. Ej, folk, ne morem verjet, da ste tako pasji!!! Piji želimo srečno pot, druščina iz Laškega

  • zdrej 09:15 27.avgust 2012.

    Pa kaj ste tak nastrojeni kontra. To da pleza po stolpu ni glih videti dobro. Napišite tisti, ki ste to celo pot vsaj v več "potepih" prehodili. Sam sem letos prvič prehodil Pohorje v dveh dnevih, pa ni tak preprosto. ...prikaži več. Če se pa ubadate z njenim podvigom, pa vas le ta moti, pa se enostavno nehajte. Škodi živčevju. Če je res skromna, kot pravi matko, potem se z njo ne rabijo nekaj dosti ubadati.