Slovenija
38 ogledov

Pet ključnih vprašanj in odgovorov v zvezi z referendumom

Oče in otrok Profimedias
Pred nedeljskim referendumom smo poiskali odgovore na pet vprašanj, ki se najpogosteje pojavljajo v kampanji. Najti so nam jih pomagali na ministrstvu za delo, del odgovorov pa smo poiskali v zakonodaji.

1. Ali bo sprememba zakona, o kateri odločamo na referendumu, omogočala dvema poročenima ženskama ali moškima, da posvojita otroka?

Da. Doslej je lahko le eden posvojil otroka svoja partnerja, v primeru uveljavitve sprememb pa bi vse določbe o posvojitvi, ki se nanašajo na posvojitev s strani zakonskega para veljale tudi za dve osebi istega spola, ki bi sklenili zakonsko zvezo. 

Temeljno vodilo pri posvojitvah je, da se s posvojitvijo išče otroku najbolj primerne starše in ne obratno. Vsaka posvojitev, tudi če so izpolnjeni vsi formalni pogoji, je mogoča šele po natančni ugotovitvi, da bi bila posvojitev za otroka koristna. Ne gre torej za nobeno neposredno pravico do posvojitve, temveč zgolj za možnost kandidirati v postopku.

Postopke posvojitve sicer urejajo in vodijo Centri za socialno delo, kjer strokovni delavci vsakič znova ocenijo objektivne možnosti in primernost za posvojitev, motive za posvojitev, pričakovanja in osebnostne lastnosti kandidatov. Novela zakona zato ne uvaja posvojitve kot pravice para, ampak je posvojitev še vedno izključno pravica otroka, za katerega Center za socialno delo ugotovi, da jo potrebuje oziroma je v njegovo korist.

 2. Kaj bo z otrokom, ki se bo rodil v lezbičnem zakonskem paru? Bo ženska, ki je poročena z materjo, postala druga mati? Kaj če oče ne bo znan? Bo oče otroka, ki bi se rodil moškemu v istospolni zakonski zvezi, avtomatično postal drugi oče?

Stajerska 06.06.10, volitve, referendum, celje, foto: gregor katic | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Ženska, ki bo otroka rodila, je njegova mati, njena zakonska partnerka pa ne bo postala starš otroka ali dobila kakršnih koli pravic iz tega naslova. Če oče otroka ne bo znan, mu bo s sodno odločbo zaradi zanemarjanja ali zapustitve otroka odvzeta roditeljska pravica ali če se bo strinjal s posvojitvijo, bo lahko partnerka matere na centru za socialno delo zaprosila za posvojitev. 

Enako tudi zakonski partner moškega, ki bi postal oče, ne bo postal drugi starš tega otroka, saj ima mater. Za posvojitev bo lahko zaprosil v primeru, če se materi otroka s sodno odločbo odvzame roditeljska pravica ali če bi se strinjala s posvojitvijo. 

Tovrstne posvojitve so pri nas možne že sedaj. 

Pogoje za posvojitev otroka iz tujine pa določa država, iz katere prihaja otrok. Naša zakonodaja na to ne vpliva.

3. Ali je pri nas dovoljeno nadomestno materinstvo, da bi torej ženska na primer za denar donosila otroka za gejevski par?

Nadomestno materinstvo v Sloveniji ni dovoljeno po sedanji zakonodaji in tudi sprememba zakona tega ne predvideva. Torej nadomestno materinstvo ni dovoljeno sedaj in ne bo tudi, če bo zakon na referendumu potrjen.

4. Ali bo lezbični par imel pravico do oploditve z biomedicinsko pomočjo s spermo neznanega darovalca?

poroka | Avtor: Profimedias Profimedias
Ne. Novi ZZZDR v ničemer ne posega v oploditev z biomedicinsko pomočjo. Oploditev z biomedicinsko pomočjo istospolnih parov tudi po uveljavitvi  te novele ne bo mogoča. 

5. Kako bi v primeru potrditve spremembe zakona na referendumu matičar razglasil zakonsko zvezo? Bo še dovoljena uporaba izraza, da sta postala mož in žena?

"Pred pričama ugotavljam vajina pritrdilna odgovora, zato razglašam veljavnost vajine zakonske zveze in vaju istočasno razglašam za moža in ženo," zdaj na poročnem obredu razglasi pooblaščenec države. Kje v zakonodaji je to urejeno in ali bodo morali v primeru uveljavitve sprememb zakona razglasitev za moža in ženo črtati, na ministrstvu za javno upravo niso pojasnili. 

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • popokatopetl 00:01 19.december 2015.

    Jaz z žalostjo gledam obraze svetohlinskih nestrpnežev zdaj in jih bom tudi po referendumu, ne glede na izid.

  • mp5 18:17 18.december 2015.

    smejka iz tvojega posta se lahko razbere sledeče:- homoseksualne skupnosti ne poznajo alkoholizma, nasilja, odvisnosti od drog- trpeči homoseksualci lahko postanejo pedofili- homoseksualci ne upajo spregovoriti o svoji usmerjenosti, kdo se potem sprehaja na vsakoletnih paradah ponosa?<br ...prikaži več />Srečno tudi tebi in ne pozabi na strpnost tudi do drugačemislečih.

  • maresem2 17:58 18.december 2015.

    Kakšen certifikat imaš pa ti... si ON ali ONA? Ali eno in drugo... po potrebi. Govno.