Slovenija
19 ogledov

"Pet let ne bomo dražili elektrike"

<slovenija> 29.12.2008 elektrika, elektricna omarica, glavno stikalo, MH, Boštjan Tacol
Včeraj je Agencija za varstvo konkurence dala zeleno luč za poroko dveh trgovcev z elektriko, Gen-I in Elektra energije, hčerinskega podjetja Elektra Ljubljana. Nastal je največji trgovec z elektriko v državi, ki bo obvladoval 40 odstotkov trga.

"Najava poroke je prijeten dogodek, čeprav ne znam povedati kdo je ženin in kdo nevesta," je povedal predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič, in dodal: "Že pred časom smo ugotovili, da je slovenski trg prenatrpan, zato smo iskali partnerja, nekoga s katerim bi se lahko povezali. Pogovarjali smo se z Elektrom Celje in HSE, a brez uspeha. Nato smo ugotovili, da je pravzaprav naš idealen partner Gen-I. Zaradi povezave z njimi bodo imeli največ koristi odjemalci elektrike. Poleg tega je za Slovenijo dobro, da znanje in dobiček ostaneta doma."   

Povezave s hčerinsko družbo Elektra Ljubljana smo se bali, pravi direktor Gen-I Robert Golob. "Vedeli smo, da se združujeta dve največji elektro podjetji, zato smo se bali, kaj bo rekel varuh konkurence," pojasnjuje Golob.

Golob: Še naprej bomo najcenejši

Trdijo, da so Agencijo za varstvo konkurence (AVK) prepričali, da združujejo znanje in da lahko združeni na mednarodnem trgu to slovensko znanje prodajo.

Od združevanja pričakujejo predvsem pozitivne sinergije. Golob obljublja, da jih bodo delili z odjemalci, skupna družba jih bo imela 350 tisoč: "Že doslej smo bili šest let najcenejši in še naprej bomo."

V Ljubljani in okolici bodo znižali tudi cene plina. "V primerjavi s cenami, ki jih na trgu ponuja Energetika Ljubljana, bomo cene znižali za desetino," obljublja Bojan Kumer iz Elektra energije, hčerinske družbe Elektra Ljubljana.

AVK dali več zavez

AVK so dali zavezo, da ne bodo zlorabljali prevladujočega položaja na trgu. Naslednja tri leta zanje velja omejitev cen – elektrike torej ne smejo podražiti. Če pa se slučajno razmere na trgu drastično poslabšajo, morajo v obdobju 2018 in 2020 za dovoljenje pred podražitvijo zaprositi AVK.

Ker je družba Gen-I lastniško prepletena s Petrolom (ta je polovični lastnik Gen-I), naš največji naftni trgovec pa tudi samostojno nastopa trgu z elektriko, skupni tržni delež združenega podjetja in povezanih družb presega 50 odstotkov.

"AVK smo obljubili, da bomo vzpostavili požarni zid, kjer se bodo regulirale občutljive informacije in bo ločen od uprave. Že zdaj sta družbi Gen-I in Petrol na trgu nastopali kot konkurentki, odslej ne bo nič drugače," pojasnjuje Golob.

Zavezali so se tudi, da bo imela AVK pet let vpogled v politiko marž.

Preberite še:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:13 20.oktober 2015.

    Dobro 5 let bodo super in dobri do potrošnikov...kaj pa po tem obdobju? Boste še naprej prelival presežke k odjemalcem al kako bo ? to mene zanima

  • mihatirs 15:42 20.oktober 2015.

    avtorja članka pozivam naj popravi napako, saj je prišlo do združitev Elektro Energije in pa Gen-i ja. Elektro energija prodaja električno energijo, Elektro ljubljana je distrubuter...kar je nekaj povsem drugega. Edina stvar ki povezuje Elektro Energijo in Elektro Ljubljano je ...prikaži več skupen predsednik uprave in to je to!