Slovenija
1587 ogledov

Pet praktičnih nasvetov za zaščito doma pred odhodom na dopust

Hiša Profimedia
Da ne bi postali potencialna tarča vlomilcev, je pomembno, da pred odhodom na dopust poskrbite za določene preventivne ukrepe in zavarujete svoj dom.

Poletje ni več samo čas dopustov in uživanja na soncu, temveč tudi čas povečanega števila vlomov in tatvin v stanovanjih in hišah. Poletni meseci predstavljajo obdobje v letu, ko so vlomilci veliko bolj aktivni. 

Da vas ob vrnitvi z brezskrbnega letnega dopusta ne doleti neprijetno presenečenje in da ne postanete žrtev vlomilcev, je treba pred odhodom na zaslužen oddih poskrbeti za nekatere varnostne ukrepe, ki lahko močno zmanjšajo možnost pojava nezaželene situacije.

Vsaka daljša odsotnost od doma je namreč idealen čas za vlomilce, ki iščejo vse, kar ste vestno in predano ustvarjali skozi življenje, zato je tveganje vloma v družinsko hišo ali stanovanje treba jemati resno. Poleg vlomov ne pozabite tudi na druge neljube situacije, ki lahko povzročijo večjo materialno škodo, kot so požar, poplava zaradi počene cevi, udar strele in podobno.

Ne glede na to, kako previdni ste, žal, nekaterih situacij preprosto ni mogoče predvideti in preprečiti, vendar obstajajo preventivni ukrepi, ki jih je pred odhodom na daljši dopust pametno sprejeti.

Protivlomna vrata | Avtor: arhiv Žurnal24 Fotografija je simbolična. arhiv Žurnal24

Tukaj je pet praktičnih nasvetov za zaščito vašega doma pred odhodom na dopust.

1. Izklopite električne naprave 
Tudi ko vas ni doma, so v vašem domu naprave, ki porabljajo elektriko tudi, ko niso prižgane. Če jih izklopite, ne boste le varčevali z elektriko, ampak tudi preprečili morebitne poškodbe električnih naprav, kot so pralni ali pomivalni stroj, štedilnik, televizija, v primeru udara strele ali kratkega stika. 

Da bi preprečili požar v primeru kratkega stika, je priporočljivo, da iz tokokroga izključite sijalke, usmerjevalnike, modeme, polnilce in vse male gospodinjske aparate. Ugasnite vse luči in se prepričajte, da so zaprte tako pipe kot tudi glavni vodni ventil. Če pa želite res privarčevati, ter hkrati delovati preventivno, lahko izklopite celoten električni tok v omarici z varovalkami.

elektrika | Avtor: Profimedia Profimedia

2. Rezervni ključ predajte osebi, ki ji zaupate
Ni treba posebej poudarjati, da morajo biti vrata ob odhodu od doma zaklenjena, ne glede na to, koliko časa boste odsotni. Kaj pa okna, balkon in rezervni ključ? Priporočljivo je zapreti vsa mesta, skozi katera bi lahko vlomilec vstopil v hišo ali stanovanje, ključa pa nikoli ne puščajte na mestih, ki so lahko dostopna drugim osebam (npr. pod preprogami, v vazah z rožami ipd.). Ob daljši odsotnosti žaluzije na oknih ne smejo biti spuščene do konca, saj vlomilci tako sklepajo, da v hiši ali stanovanju ni nikogar. Ne odstranjujte rož z balkona in oken, saj tudi to izda, da vas ni doma.

Priporočljivo je, da rezervne ključe od doma in poštnega nabiralnika pustite pri sosedu, sorodniku ali zaupanja vredni osebi, ki bo pregledala stanovanje in tudi izpraznila vaš poštni nabiralnik ter tako ustvarjala vtis, da tam vendarle nekdo živi. Poleg tega lahko vaš dom ogrozi kakšna nesreča, kot je počena cev ali nenaden kratek stik, ki lahko povzroči požar, zato je dobro, da lahko nekdo vstopi v nepremičnino, medtem ko vas ni, in se v primeru nezgode pravočasno odzove ter pokliče pomoč.

ključ vhodna vrata | Avtor: Profimedia Profimedia

3. Ne pozabite vklopiti protivlomnega alarma
Pred vlomilci je možno svojo lastnino zavarovati tudi s pomočjo alarmnega sistema, ki je eden najbolj priljubljenih načinov varovanja. Čeprav je njegova primarna funkcija opozorilna, bo alarm vlomilcu vsekakor otežil delo, pogosto pa ga tudi demotiviral zaradi večje možnosti, da ga odkrijejo in ujamejo. Alarm se da povezati tudi z varnostno službo. Poleg tega je priporočljivo imeti klasično mehansko zaščito, kot so protivlomna vrata in okna.

Če alarmnega sistema nimate, a razmišljate o nakupu, se obrnite na strokovnjaka. V mislih imejte kritične točke v stanovanju ali hiši, ki jih je treba posebej zaščititi. Poleg vhodnih in balkonskih vrat so kritične točke lahko kleti, garaže pa tudi strešna okna. Če imate alarmni sistem, pred odhodom preverite, da je pravilno vklopljen. 

hiša alarm protivlomno | Avtor: Profimedia Profimedia

4. Sklenite premoženjsko zavarovanje
Da bo vaš dom čim bolj zaščiten, si vsekakor velja omisliti premoženjsko zavarovanje. Potrošnik ima poleg osnovnih polic možnost izbrati tudi dodatna kritja. Zavarovanja lahko – odvisno od tega, kakšno zavarovanje sklenete – vključujejo tudi različne predmete v stanovanju ali hiši, od oblačil, obutve, gospodinjskih aparatov, tehnike, pohištva do stvari, ki imajo sentimentalno vrednost za vas, kot so nakit, zlato in umetnine.

Zavarovanje hiše ščiti lastnika nepremičnine pred nenačrtovanimi stroški, ki jih lahko ima v gospodinjstvu zaradi vlomov, tatvin, vandalizma, požara, poplave, izlitja vode ter mnogih drugih nevarnosti. 

Zavarovanje doma | Avtor: Profimedia Profimedia

5. Pametno z družbenimi omrežji
Družbena omrežja so postala nepogrešljiv del našega vsakdana, zato se marsikdo tudi med dopustom težko odklopi od svojih običajnih spletnih aktivnosti. Takšno vedenje, pa tudi pretirana odvisnost od pametnih telefonov, vas lahko pripeljeta do tega, da po vrnitvi z dopusta močno obžalujete kakšno objavo ali aplikacijo, v kateri niste izklopili možnosti razkrivanja svoje lokacije. Na spletu se namreč danes vse pogosteje skrivajo spretni in prefinjeni vlomilci, zato velja pametne telefone in družbena omrežja, predvsem med dopustom, uporabljati previdno in zmerno. Zlahka namreč postanete tarča vlomilcev, če jim razkrijete, kdaj, kam in za koliko časa se odpravljate.

Telefon, voda | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav idealne zaščite ni, lahko z upoštevanjem zgoraj navedenih preventivnih ukrepov, veliko prispevate k varnosti svojega doma in brezskrbneje uživate v dolgem, toplem poletju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.