Slovenija
1 ogledov

Pet prijav za prvega moža SŽ

Slovenske železnice se vsak mesec spopadajo z milijonskimi izgubami. © Žurnal24 Žurnal24 main
Danes se izteka razpis za generalnega direktorja Slovenskih železnic. Do četrtka popoldne je na razpis prispelo pet prijav, je povedal predsednik nadzornega sveta Slovenskih železnic Andrej Godec.

Prijave bo v torek dopoldne pregledala komisija nadzornega sveta Slovenskih železnic. Godec ocenjuje, da bi komisija lahko do konca prihodnjega tedna na pogovor povabila kandidate in tako nadzornemu svetu svoj predlog za novega prvega moža posredovala do konca meseca. Godec se na razpis za generalnega direktorja železnic, kot je v četrtek še povedal, ni prijavil.

Kandidati morajo poleg splošnih pogojev, ki jih določa zakon o gospodarskih družbah, k prijavi predložiti vizijo in strategijo razvoja Slovenskih železnic za prihodnji štiriletni mandat. Imeti morajo tudi univerzitetno izobrazbo ustrezne smeri, najmanj pet let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih ter aktivno obvladati vsaj en tuj svetovni jezik.

Nadzorni svet Slovenskih železnic je razpis objavil tri dni po tem, ko je 7. julija Matic Tasič podal nepreklicno odstopno izjavo s položaja prvega moža družbe. Tasič je krmilo železnic zapustil po le štirih mesecih vodenja, železnice pa začasno vodi član nadzornega sveta Aleš Tavčar.

Novega generalnega direktorja bo izbral nadzorni svet družbe. Mandat traja štiri leta z možnostjo ponovnega imenovanja, z izbranim kandidatom pa bo sklenjena pogodba o zaposlitvi za čas trajanja mandata.

Tasič, ki je položaj prvega moža železnic brez javnega razpisa zasedel 17. marca, je z železnic odšel, saj kljub zahtevam nadzornikov in resornega ministra ni odstopil s položaja župana Občine Prevalje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.