Slovenija
15 ogledov

Petanova komisija prekinila sejo

vizjak bobo Žurnal24 main
Ker Rudolf Petan poslancu SLS Francu Pukšiču ni dovolil še še enega "proceduralnega" vprašanja Andreju Vizjaku, je Pukšič protestno zapustil sejo.

Pred tem je komisija zaslišala Ireno Juvan z inštituta za pravo in zakonitost poslovanja pri NLB ter direktorja sektorja za upravljanje s tveganji v NLB Aleksandra Vozla poroča MMC. Juvanova je komisiji povedala , da je njena služba z Ultro prvič prišla v stik, ko so začeli z notranjo preiskavo in je bilo treba ugotoviti ali je prišlo do zlorabe podatkov. Njeni službi ni uspelo ugotoviti, kako so se sporni dokumenti prišli z NLB, zagotovo pa to ni bilo prek e-pošte banke.

Po njenih navedbah naj bi dokumente o zavarovanju posojil „zagotovo stiskal Veselinovič“, ali je imel še kdo dostop do končnega poročila, pa ni vedela. Po njenem mnenju pa so do strežnika s poročilom imeli dostop tudi drugi.

Na pripombo predsednice PS Zares Cvete Zalokar Oražem, da so okoli polovico posojil Ultri dali brez ustreznih zavarovanj, je Juvanova odvrnila, da je bančni posel v določeni meri tvegan. „Enostavno lahko nehamo delati, če bomo dajali kredite samo tistim, ki imajo že tako veliko," je pridala Juvanova. Petan pa jo je ob tem opozoril, da marsikdo z boljšo bonitetno oceno posojila ni mogel dobiti, še piše MMC.

Kje je Vizjak dobil papirje?
"Zatrdim lahko samo to, da teh dokumentov meni ni dal Draško Veselinovič," nam je pred zaslišanjem povedal Andrej Vizjak. "Pomembnejša je vsebina dokumentov in mahinacije, ki so se v NLB dogajale pri odobritvi kreditov, manj pomembno pa je to, kako so te informacije prišle iz NLB," je dejal Vizjak.

Ali ga bodo zaslišali tudi v zvezi s pridobivanjem poslov Ultre na javnih razpisih ter Golobičevim statusom kmeta, s katerim naj bi poceni pridobil kmetijsko zemljišče, Vizjak ne ve. "Bom pa z veseljem povedal, kar vem," je dodal.

Da ga bo zasliševal njegov strankarski kolega Petan, se Vizjaku ne zdi sporno, saj ga je za zaslišanje predlagala preiskovalna komisija, v kateri ima po njegovih besedah večino pozicija. "Rudolf Petan je samo predsednik komisije, zaslišujejo me člani komisije. Naj gre ven med mojim zaslišanjem? Po tem vatlu bi morali med Golobičevim zaslišanjem ven tudi pozicijski poslanci," se je pošalil.

Samo zaradi Golobiča
Komisijo, ki jo vodi Rudolf Petan (SDS), so oblikovali na zahtevo opozicijskih SDS, SNS in SLS zaradi suma Golobičevega izogibanja plačevanju davkov v Sloveniji ter suma klientelizma in koruptivnega ravnanja za pridobitev posojil in poslov za podjetja v skupini Ultra.

Poleg poslanskega kolega in predsednika komisije DZ za nadzor javnih financ Vizjaka bo Petan zaslišal še Ireno Juvan z Inštituta za pravo ter Aleksandra Vozla iz Nove Ljubljanske banke.

Doslej se je pred preiskovalci zvrstilo več prič. Gregor Golobič, ki je februarja kot prva izmed prič stopil pred komisijo, je preiskavo označil za poskus političnega obračunavanja z njim in stranko Zares ter zavrnil vse obtožbe in očitke. Zatrdil je, da ni nikoli vplival na pridobitev posojil in poslov za podjetja iz skupine Ultra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.