Slovenija
3 ogledov

Petdeset na čakanje

"Ukrepi države so pravi, le izvedbe ni, z izjemo subvencije za krajši delovni ča Žurnal24 main
V Lipu Bled so zaradi gospodarske krize odpustili 60 delavcev, z uvedbo sklada dela pa bi jih po besedah glavnega direktorja Alojza Burje na čakanje poslali še 50.

Do zdaj so odpuščali v glavnem zaposlene s pogodbami za določen čas, prisiljeni pa so bili tudi znižati plače. Tridesetim zaposlenim z individualno pogodbo so jo znižali za 15, preostalim za 10 odstotkov, za plače 597 zaposlenih pa vsak mesec potrebujejo okoli 800 tisoč evrov.

Že pred časom so uvedli 32-urni delovnik in na mesec prejmejo dobrih 60 tisoč evrov državne subvencije, ki jo, kot je včeraj dejal Burja, porabijo za zagotavljanje tekoče likvidnosti.

"Brez državne subvencije bi morali odpustiti okoli sto delavcev," je poudaril Burja. Spopadajo se tudi s precejšnjim zmanjšanjem naročil: v programu vrat jih je za 10 odstotkov, v programu opažnih plošč pa za kar 40 odstotkov manj.

Nujno povečanje prodaje
Lani je Lip Bled, ki je v stoodstotni lasti enajstih menedžerjev in podjetja Top Info, ustvaril za 41 milijonov evrov prihodkov, izgube je bilo za 1,2 milijona evrov, letos pa naj bi bilo prihodkov za 39 milijonov evrov.

"Dobička ne načrtujemo, računamo na manjšo izgubo. Če v kratkem ne bomo zvišali učinkovitosti poslovnega modela za 20 odstotkov, bo Lip dolgoročno začel umirati," je pojasnil Burja. Trenutno pripravljajo načrt, kako učinkovitost povečati do konca leta, kajti če ne bodo povečali prodaje, bodo po besedah Burje morali še dodatno odpuščati.

In tudi slovenski lesnopredelovalni panogi se obetajo težki časi, saj naj bi se v naslednjih treh letih povpraševanje zmanjšalo za 20 odstotkov. Zgovoren pa je tudi podatek, da je bilo pred 15 leti v tej panogi 38 tisoč zaposlenih, zdaj jih je le še 19 tisoč, kot je dejal Burja, pa naj bi se to število v naslednjih petih letih še prepolovilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.