Slovenija
1 ogledov

Peterle in Jelinčič prva uradna kandidata

Peterle je prvi uspel zbrati dovolj podpisov podpore. Žurnal24 main
Državna volilna komisija je uradno potrdila kandidaturi Lojzeta Peterleta in Zmaga Jelinčiča Plemenitega, potem ko je preverila njuno zakonitost.
Lojze Peterle in Zmago Jelinčič Plemeniti sta postala prva uradno potrjena predsedniška kandidata, ki se bosta pomerila na volitvah predsednika republike 21. oktobra. Člani državne volilne komisije so namreč njuni kandidaturi uradno potrdili s podpisom, potem ko so preverili njuno zakonitost. Tajnik komisije Marko Golobič je pred tem povedal, da obe kandidaturi izpolnjujeta pogoje, oba kandidata pa sta prav tako podala svoje soglasje.

Peterle kandidira s podpisi volivcev, nosilec njegove Liste za Slovenijo pa je Ivo Boscarol. Med parlamentarnimi strankami Peterletovo kandidaturo podpirajo tri pomladne stranke, koalicijske SDS, NSi in SLS. Kandidaturo poslanca v Evropskem parlamentu pa je s podpisom na obrazcu podprlo več kot 16.000 volivk in volivcev. Boscarol je kandidaturo Peterleta uradno vložil na sedežu državne volilne komisije 23. avgusta. Peterle je tako postal prvi kandidat, med napovedanimi neodvisnimi, ki je izpolnil pogoje za kandidaturo. Kot je znano, je Peterletu uspelo zbrati potrebnih 5000 podpisov že v prvih štirih urah po uradnem začetku podpisovanja obrazcev podpore na upravnih enotah.

Jelinčič kandidira s podpisi petih poslanski kolegov.

 
Državnozborski poslanec in predsednik SNS Jelinčič je kandidaturo za jesenske predsedniške volitve uradno vložil 31. avgusta. Ker je predlagatelj njegova matična stranka, so za kandidaturo zadostovali podpisi petih njegovih poslanskih in strankarskih kolegov, Barbare Žgajner Tavš , Saša Pečeta , Bogdana Baroviča , Srečka Prijatelja in Boštjana Zagorca .

Ostali kandidati, ki bi se radi na oktobrskih volitvah pomerili v boju za najvišji položaj v državi, imajo sicer še do 26. septembra čas za vložitev kandidature. Po doslej znanih podatkih sta zadostno število 5000 podpisov volivk in volivcev zbrala še dva kandidata, in sicer diplomat, nekdanji slovenski veleposlanik pri ZN Danilo Türk , ki ga podpirajo SD, DeSUS in Združenje Zares, ter nekdanji guverner Banke Slovenija Mitja Gaspari s podporo LDS. Elena Pečarič , predsednica YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa, napoveduje skorajšnjo vložitev kandidature, saj njeno kandidaturo podpirajo trije poslanci državnega zbora in zunajparlamentarna stranka Akacije.

Kot kandidata zunajparlamentarnih strank naj bi nastopila predsednica stranke Glas žensk Slovenije Monika Piberl in predsednik Stranke mladih Slovenije Darko Krajnc , ki potrebujeta za vložitev ali podpise poslancev ali pa najmanj 3000 podpisanih obrazcev podpore. Medtem pri zbiranju podpore še vedno vztrajajo podjetnik Jože Andrejaš , samostojni kulturni delavec Artur Štern , študent Matej Sedmak , upokojenec Pavel Premrl , borec za okolje Jožef Horvat ter upokojenec Marko Kožar . Napovedani predsedniški kandidat Marjan Beranič iz Maribora pa se je iz predsedniške tekme sklenil umakniti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.