Slovenija
11913 ogledov

Peterle: "Ne delujemo kot skupnost, ampak kot vojna"

Lojze Peterle Profimedia
Če bomo živeli na način, da bo šlo samo za "kdo bo koga", bo v nevarnosti osamosvojitev sama, meni predsednik osamosvojitvene vlade in združenja VSO Lojze Peterle.

Predsednik osamosvojitvene vlade in združenja VSO Lojze Peterle je v sporočilu za javnost predlagal premislek o tem, "kaj lahko naredimo, da bomo živeli kot skupnost", saj ne delujemo tako, ampak kot vojna, ki smo jo imeli leta 1991 v tem času. Če bomo živeli na način, da bo šlo samo za "kdo bo koga", bo v nevarnosti osamosvojitev sama, meni.

Na javnost se je Peterle obrnil po "najavi sile, javnemu pozivu k besu in 'na juriš'" na Novi24TV. Ob tem je spomnil tudi na druge primere pozivanj k nasilju iz zgodovine, ki jih je javnost obsodila ene bolj druge sploh ne. Kot je dejal, sam ne bo "mlatil" po nikomur, "ta smer novega nacionalnega športa" ga ne vleče, ker narodu in državi ne prinaša dodane vrednosti.

Namesto sodelovanja razdvajanje, pozivi k nasilju in dvojni standardi

Ob tem je spomnil na osamosvojitev, ki nas je poenotila, ne razdelila. "Tudi takrat smo bili seveda različni, ampak v osnovi vsi 'naši'," je zapisal.

Tudi vlada, ki jo je vodil, je bila sestavljena v duhu vlade narodne enotnost in ni ravnala revanšistično, na silo, ampak so šli na demokratično voljo in kulturo. Pozneje je tudi vključitev v EU prinesla pripadnost istim vrednotam in načelom, ki temeljijo na spoštovanju človekovega dostojanstva in ideji skupnosti.

"To dvoje bi moralo hraniti našo voljo po sobivanju in sodelovanju z željo po skupni prihodnosti. Namesto tega imamo vse močnejše blatilno etiketiranje, obsojanje, strašenje, izključevanje, kadrovsko čiščenje, pozive k nasilju in dvojne standarde. Vse to ne more krepiti zaupanja, ki je značilno za skupnosti. Mi ne delujemo kot skupnost, ampak kot vojna," je bil oster.

"Nismo samo različni ali tekmeci, eni misijo, da moramo biti sovražniki. 'Ne naši' so nevarni, škodljivi, odveč (ne mislim na tiste, ki jih ima vsaka vlada pravico zamenjati). To je slovensko stanje duha," je opisal.

"Ker smo jezni in prazni", nas moti barva čevljev predsednice parlamenta, "kot da se ne bi dalo praznovati tudi v rdečih čevljih", je dodal. Spomnil je, da leta 1991 nismo predpisali barve prazničnih čevljev, "veseli smo bili, da so osamosvojitev praznovali tudi tisti v rdečih".

Od tega je odvisna naša prihodnost

Naše bistveno vprašanje - od tega je po Peterletovem mnenju odvisna tudi naša prihodnost - je, "ali se bomo odpovedali bojnemu duhu izločevalne politične paradigme in konceptu moči, ki pozna samo 'naše', stalno slika hudiča in stimulira negativno energijo, ustvarjalne ljudi pa nagovarja k emigraciji".

Kaj prinaša geslo "Udarimo!", pa lahko po njegovih besedah gledamo v Ukrajini in upamo, da ne bo šlo še širše.

"Naj hvaležnega spomina na žrtve, ki so padle za svobodo in dostojanstvo Slovenije ne zasenči nič, kar ne bi bilo v skladu s ciljem in vrednotami, za katere so padle. Namesto 'premalo smo jih', predlagam 'premalo nas je'," je pozval. Pištolo iz osamosvojitvene vojne pa bo, kot je navedel, dal v muzej osamosvojitve. "Kar se sile tiče, me najbolj zanima moč kulture, ki je sposobna graditi skupnost," je še zapisal Peterle in Sloveniji zaželel vse dobro v tridesetem letu po mednarodnem priznanju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • eminenca 08:42 03.julij 2022.

    težki časi prihajajo, vsakdo, ki misli, da sedaj ko je svoboda, pa ne bo več protestov ... v imenu svodobe bodo to lahko samo še prepovedal, potem pa sledi kar sledi ... oblast misli, da ima sedaj vse pod kontrolo, ...prikaži več se moti ... kar se pa lojzeka tiče, dovolj dnarja si je v teh letih nagrabil, on je kukavičje jajce, podtaknjenec, zaradi njemu podobnih je demos žal zalo hitro razpadel ... zame ni spoštovanja vreden človek in naj že spoka v penzijo

  • leonardo 14:41 02.julij 2022.

    Ja, no hm, ko je JJ hodil po vseh verskih poteh ( v Jajce itd ) in bil res zaprisežen komunist, so njegovi verniki rekli, da je pač sedaj pa spregledal. Odpustite tudi Peterletu, če je na isti poti sprevidenja.

  • peter3 09:23 02.julij 2022.

    Lojzek, a POP kanalizacija in Levo kurbisce RTV te pa ne vznemirjata ???