Slovenija
5 ogledov

Peterle: Ne moremo se sklicevati na Tita

Lojze Peterle Žurnal24 main
Zločina v Barbara rovu se ne da pokriti z NOB in sklicevanjem na Tita, je poudaril evropski poslanec Lojze Peterle, ki se je pri kapelici ob rovu poklonil žrtvam povojnih pobojev.

Nenavadno se mu zdi, če se bo žrtvam prej poklonila delegacija hrvaške vlade kot slovenski predsednik. Evropski poslanec pričakuje, da bo predsednik republike Danilo Türk na strani pietete, resnice in pravne države, "ne pa na strani politične opcije, ki je kriva za to, da do teh zločinov nismo razvili pravega odnosa". " Mi ne moremo v Srebrenici obžalovati zločinov, tukaj pa se delati, kot da tega ni bilo. Zločin je zločin in ne moremo se različno obnašati na isto temo," še meni Peterle.

Priče smo potiskanju odgovornosti zunaj takratnega režima v Sloveniji, čeprav so pri nas vladali Slovenci, je prepričan. "Ta jama je eden od izrazov nečloveškega ravnanja z ljudmi po 2. svetovni vojni, ki so bili mučeni in umirali v velikem trpljenju," je poudaril evropski poslanec. Po njegovem je zastrašujoče, da smo zadnja evropska država, ki teh zločinov do danes ni razkrila. " Nismo rekli zločinu zločin, ampak le, da gre za napako, dolgo časa pa se o tem sploh ni govorilo in ni bilo priznano kot dejstvo," je poudaril Peterle in opozoril, da se govori le o tem, kar se je dogajalo po vojni, "vendar se je podobno dogajalo tudi med vojno".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.