Slovenija
1607 ogledov

Peterle o kolesarjih, Rupel o poražencih

Demos obeležje na Brdu pri Kranju
1/4
Vlada RS, twitter
Sinoči so predsednik vlade Janez Janša, nekdanji zunanji minister dr. Dimitrij Rupel in nekdanji predsednik Demosove vlade Lojze Peterle na Račjem otoku na Brdu pri Kranju odkrili spominsko obeležje.

Kot so sinoči malo čez 21.30 zapisali na vladnem twitterju, je to obeležje v spomin na 30. obletnico sestanka koalicije Demos, kjer je bila potrjena zavezanost uresničevanju plebiscitne odločitve o samostojni in neodvisni državi Republiki Sloveniji. Ta sestanek je, kot je zapisano na obeležju, vodil dr. Jože Pučnik.

Slovenska tiskovna agencija je o tej slovesnosti malo čez 23. uro objavila fotografije in povzela, kaj je poročala Televizija Slovenija. Zbrane sta nagovorila Peterle in Rupel. "Vesel sem, da smo bili takrat sposobni take odločitve. Lahko rečem, da je bil to zadnji veliki Demosov strateški sestanek. Če bi imeli nekaj takšnih sestankov tudi po proglasitvi države v strateškem smislu, o potrebah slovenske demokratične preobrazbe, bi bilo mogoče ob petkih v Ljubljani manj kolesarjev," je poudaril Peterle.

"Naši tekmeci oziroma nasprotniki na tranzicijski levici razumljivo gojijo in prilagajajo tista poglavja zgodovine, v katerih so se izkazali ali razglasili kot zmagovalci. Neskončno pa so užaljeni, ker so se pri največjem zgodovinskem dosežku, to je slovenski narodni državi, izkazali kot poraženci," pa je dejal Rupel. Dodal je, da je levi Demos nekaj takega kot desna Osvobodilna fronta.

Kot je razvidno iz objavljenih vladnih in STA-jevih fotografij, so se sinočnjega slovesnega odprtja spominskega obeležja ob navzočnosti garde Slovenske vojske poleg prej omenjenih udeležili še Igor Bavčar, Marjan Podobnik in Franci Feltrin.

Demos je bila koalicija demokratično izvoljenih strank, ki so se združile leta 1990, skupno pa jim je bilo prizadevanje za spremembo političnega sistema. Koalicija je bila zmagovalka prvih večstrankarskih volitve v Sloveniji, po katerih je sestavila vlado. Vodil jo je Lojze Peterle, Janša je postal obrambni, Igor Bavčar notranji, Dimitrij Rupel pa zunanji minister, je zapisala STA.

Komentarjev 7
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:41 30.april 2021.

    Oveneli politični luzerji. Mislijo da so že 30 let nepogrešljivi. Čas je da se umaknejo. Naj mladi Izobraženci zasedejo položaje.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:39 30.april 2021.

    Dusan21 ti tekne sadni jogurt?

  • CORONABUCI 11:11 30.april 2021.

    Mrš banda globalistična. Vse nam boste plačali in to z obrestmi.