Slovenija
24 ogledov

Peticija proti davku na sladkor

Tzlepotazdravje 09.02.12,  pijaca, sok, ledeni caj,foto: shutterstock Shutterstock
Proti. Podjetja in sindikat skupaj s kmeti zahtevajo umik zakona, ki uvaja davek na sladke brezalkoholne pijače.

Pet zbornic (gospodarska, trgovinska, kmetijsko-gozdarska, obrtno-podjetniška in turistično-gostinska), združenje delodajalcev, sindikat kmetijstva in živilske industrije ter zadružna zveza so podpisali peticijo proti uvedbi davka na sladke pijače. Zahtevajo, naj se predlog zakona nemudoma umakne, saj gre za neutemeljen in diskriminatoren zakon, katerega učinek bo za proračun ničen ali celo negativen. Davek bo po njihovi oceni ogrozil obstoj podjetij in delovna mesta ter povzročil porast sivega trga. Menijo tudi, da je Slovenija premajhen trg za tak davek, ki bo dodatno spodbudil nakupe v sosednjih državah.

 

Glede učinka na zdravje pa v peticiji izpostavljajo, da so sladke pijače le pet odstotkov dnevnega vnosa vseh hranil.

Spomnimo, davek na sladke pijače je predviden v programu stabilnosti, ki smo ga poslali v Bruselj, od njega pa si država obeta od 11 do 14 milijonov evrov letnega priliva v proračun. Sprva je bilo mišljeno, da bi bil davek prihodek zdravstvene blagajne, zdaj pa naj bi bil prihodek proračuna.

Komentarjev 1
  • Skippy 21:50 15.september 2013.

    Vsakemu novemu davku v tej preobdavčeni državi bi se morali upreti z vso silo. Posebej za takšne neumnosti kot je sladkor v pijači. Ni pijača kriva, da so slovenski otroci najdebelejši v Evropi.