Slovenija
20 ogledov

Petina občanov brez vode

Zaradi dotrajanih in starih cevi imajo v Žužemberku velike težave z izgubami vod Žurnal24 main
Vodooskrba. Drago vodo in velike vodne izgube rešujejo z novimi vrtinami.

Zagotovljene oskrbe s pitno vodo nima še približno 20 odstotkov občanov, pove žužemberški župan Franc Škufca. Tam, kjer vodo imajo, pa se spopadajo z velikimi vodnimi izgubami – predvsem zaradi dotrajanih cevi.

Raje bi ločeno

Suhokranjski vodovod. Pri projektu sodeluje pet občin. Če bo ministrstvo za okolje in prostor spremenilo pravilnik, tako da bi se lahko občine posamično prijavljale na razpis, bi lahko Občina Žužemberk vlogo oddala že letos. Vodovod naj bi bil sicer zgrajen do leta 2014.

Pijejo drago vodo
Večina občine se oskrbuje z vodo iz vrtine v Globočcu, ki leži v ivanški občini. "Plačujemo 0,47 evra na kubični meter vode, s tem da se je 40 odstotkov izgubi. To je zelo draga voda," izpostavi Škufca. Zato je občina že pred leti uredila vrtino v Križih, iz katere danes za šest vasi črpajo cenejšo vodo.

Zdaj pa iščejo izvajalca za gradnjo stokubičnega vodohrana na Rebri in cevovoda do Žužemberka. Tako bodo vodo iz te vrtine dobile tudi vasi na trasi med Žužemberkom in Dvorom ter v okolici.

Še ena vrtina
Uredili so tudi vrtino na Vinkovem Vrhu. Teste kakovosti tako vrtine kot vode so že naredili. "V nadaljevanju bomo dali naročilo za čiščenje vrtine, nato bosta sledila še enkrat kemijski in biološki preizkus kakovosti vode," pojasni župan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.