Slovenija
34 ogledov

Petina občin ni želela vznemirjati volivcev

stanovanja Saša Despot
Lastniki nepremičnin v Ljubljani so odločbe finančne uprave (Furs) za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v nabiralnike prejeli dva dneva po volitvah, ko je bil za župana ponovno izvoljen Zoran Janković. Preverili smo v katerih (mestnih) občinah se je izdaja odločb še 'zavlekla'.

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) zanikajo, da bi namenoma zavlačevali s pošiljanjem podatkov za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) dacarjem in se tako izognili vznemirjanju volivcev ter tveganju za slabši volilni rezultat. Zoran Janković je ciljal na večino v mestnem svetu, ki jo je imel v minulih dveh mandatih, a so mu na letošnjih volitvah trije sedeži zmanjkali -  njegova lista je prejela 21 od 45 mandatov.

Na Mol odgovarjajo, da je zamik pri pošiljanju podatkov nastal zaradi odločitve ustavnega sodišča, ki je razveljavilo nepremičninski zakon, občina pa je lahko šele po tem začela z ažuriranjem podatkovne zbirke NUSZ.

A ustavno sodišče je že spomladi odločilo, da se do drugačne ureditve obdavčitve nepremičnin uporabljajo stara pravila odmerjanja nepremičninskih dajatev. Veliki večini občin je tako do konca poletja brez težav uspelo poslati podatke na finančno upravo (Furs)

'Zamuda' tudi v Celju in na Ptuju

Poleg Ljubljane se je med mestnimi občinami pošiljanje odločb zavleklo tudi na Ptuju in v Celju. 

Žana | Avtor: Planet TV Planet TV

"Seznam za fizične osebe je bil predan na Furs že pred volitvami, vendar usklajevanje pravilnosti seznama še poteka," so nam sporočili iz Celja. S ptujske občine, kjer je šla volilna kampanja najbolj na nož, pa nam podatkov sploh niso poslali. Izvrtati nam je uspelo le informacijo, da Ptujčani odločb še niso dobili.

Višino NUSZ določajo občine same, znesek, ki ga zaračunajo lastnikom nepremičnin pa se med občinami precej razlikuje. V občini Rogašovci nadomestila denimo sploh ne zaračunavajo.

Občine bodo letos zbrale več denarja

Letos bodo s pobiranjem NUSZ zbrale več denarja kot prejšnja leta. Po podatkih iz sredine oktobra je Furs odmero zaključil v okoli 80 odstotkih občin. V občinske blagajne se je doslej nateklo 186 milijonov evrov – znesek, ki so ga dacarji lani zbrali v imenu vseh 211 občin, ki lastnikom nepremičnin zaračunavajo nadomestilo.

Nepremičninski davek le vprašanje časa

Vlada Alenke Bratušek je načrtovala uvedbo davka na nepremičnine, ki bi nadomestil dajatve, kot so NUSZ, davek na premoženje in pristojbino za uporabo gozdnih poti.  

A ustavno sodišče je ugotovilo, da je bil zakon o davku na nepremičnine neustaven, prav tako z ustavo niso skladne določbe zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Novo različico nepremičninskega davka je že pred prevzemom oblasti napovedal tudi premier Miro Cerar.

Država sicer napoveduje spremembe na področju financiranja občin, hkrati pa napoveduje ukrepe za znižanje stroškov dela občin. Kakšni bodo ti ukrepi na finančnem ministrstvu še molčijo, a poudarjajo: "Povečati je treba tudi zmožnost občin, da poberejo prihodke na svojem področju, kamor sodi tudi NUSZ."

Preberite tudi komentar: Vse bi naredili, da bi dobili vaš glas.

Komentarjev 2
  • Socialno ogroženi Slovenije SO 15:20 28.oktober 2014.

    Če še kaj ni jasno, se za informacije obrnite na facebook profil Socialno ogroženi Slovenije, pa vam bomo pomagali.

  • Socialno ogroženi Slovenije SO 15:19 28.oktober 2014.

    Vsem, ki ste v stiski in ste socialno ogroženi, v teh dneh nekateri prejemate položnice za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Rad bi vas spomnil, da je plačilo tega urejeno po občinskih odlokih o nadomestilih za uporabo stavbnih zemljišč ...prikaži več in objavljeno v urednih listih (googlajte ime vaše občine in odlok o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč).V vsakem odloku je tudi točka, ki določa pogoj za oprostilo plačila. Tistim, ki plačila ne zmorete predlagam, da v roku (po navadi je to 15dni), napišete ugovor in predlagate oprostilo plačila ter se sklicujete na člen in odstavek prej omenjenega odloka.In ne imejte slabe vesti: v stiski ste se znašli, ker vas je sistem izključil, plačila nadomestila pa so po navadi oproščeni lastniki sakralnih objektov, tako da....ne boste edini, ki vaši občini ne bo plačal.