Slovenija
29 ogledov

Petina še brez, bomo že počasi

Merilnik topolte Luka Pongrac
Delilniki toplote. Glob še ni bilo.

Ljubljana. Inšpektorji za energetiko ocenjujejo, da ima delilnike toplote vgrajenih od 70 do 80 odstotkov stanovanj. Delilniki so sicer obvezni že dva meseca, od 1. oktobra.

Inšpektorji so prejeli 60 prijav, inšpekcijski postopki še trajajo, v nobenem pa globa še ni bila izrečena. V začetku oktobra so sicer napovedali, da bodo sprva le opozarjali. Stanovalka bloka v Ljubljani, v katerem delilnikov še nimajo, pravi, da jih upravitelj miri, češ da do novega leta ne bodo nikogar kaznovali. Predvidena globa je sicer 200 evrov.

Pogodbe so, zdaj pa ...

“Pogodbe so sklenjene, čakajo se prosti termini za vgradnjo. Potem je treba vzpostaviti baze, vsak delilnik pripisati določeni sobi v določenem stanovanju in sistem preizkusiti. Izvedba se ne konča, ko je delilnik na radiatorju. Večina stanovanj je v fazi vgradnje; če ni zapletov, se lahko obračun po porabi začne dva ali tri mesece po vgradnji. Imeli pa smo denimo težavo, ko brezžični prenos ni deloval, zato smo morali urediti povezavo prek kablov, kar podaljšuje čas vzpostavitve sistema delovanja. Reševanje te težave nam je vzelo veliko časa. V celoti bo delitev na podlagi porabe zaživela šele v naslednji ogrevalni sezoni,” pojasnjuje Miha Berlič s SPL.

“Več kot 95 odstotkov lastnikov je že sprejelo odločitev, zastoji pa so pri montaži; zadnje pričakujemo decembra, to pa lahko oteži delitev stroškov za to ogrevalno sezono,” pravi Peter Kern iz podjetja Domplan. “Poleg tega vsi lastniki še niso uskladili dogovora o delitvi stroškov. Novi pravilnik namreč zahteva faktorje za izpostavljene lege,” pojasnjuje Kern.

“Inšpektorji hodijo – pri nas je bila inšpektorica za meroslovje, ki je preverila, ali so glavni kalorimetri umerjeni. Energetskega ali stanovanjskega inšpektorja pa še ni bilo,” dodaja Kern.

Vgrajevali bodo do maja

“Še vedno smo polno zasedeni in tako bo do maja, a v glavnem z naročili, ki smo jih dobili jeseni. Novih naročil je zelo malo,” pravi Robert Šest iz podjetja Brunata, ki je delilnike vgradilo v več kot 30 tisoč stanovanj in tudi izvaja delitev stroškov.

“Imamo ogromno klicev; večinoma zaradi nezaupanja, ki je posledica neobveščenosti. Ljudje pogosto niso prišli na informativni sestanek ali prebrali brošure, ki jo je na domove poslalo ministrstvo,” ugotavlja Šest.

Sprašujejo tudi inšpektorje

Da imajo o načinu delitve in obračunu porabljene toplote veliko telefonskih klicev in vprašanj, pravijo tudi na inšpektoratu za energetiko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.