Slovenija
1253 ogledov

Petru Čeferinu odškodnina

Peter Čeferin Saša Despot
V Sloveniji je bil dvakrat kaznovan zaradi žaljenja sodišča. Petru Čeferinu je zato sodišče v Strasbourgu prisodilo odškodnino.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu ugotavlja, da je bila Petru Čeferinu zaradi omenjene kazni kršena pravica do svobode izražanja, poroča Dnevnik.

Tožba, ki jo je Čeferin vložil na sodišče v Strasbourgu zadeva dvakratno denarno kazen, ki jo je prejel zaradi žaljenja sodišča, zlasti sodnih izvedencev, med sodnim procesom proti moškemu, ki ga je branil obtožb trojnega umora.

Čeferin je prvo kazen dobil zaradi izjav, ki jih je izrekel med obravnavo na okrožnem sodišču marca leta 2004. Psihologu in psihiatru je med drugim očital neosmišljeno nakladanje«, »umotvore« in »strokovno šibkost«. Kot je še dejal, si je »psihiater pomagal s psihološkimi metodami, ki jih absolutno ne razume«, psiholog pa »z zastarelimi psihološkimi metodami iz kamene psihološke dobe ter neznanstvenim psihodinamskim konceptom«.

denar Postopek Slovenija Cerkvi bomo plačali milijonsko odškodnino

Drugo kazen je prejel s strani višjega sodišča, ker naj bi bil žaljiv v svojih kritičnih izjavah na račun sodnih izvedencev, tožilca in sodišča prve stopnje.

Za prvo kazen je Peter Čeferin odštel 150.000 slovenskih tolarjev, kar znaša dobrih 600 evrov, za drugo pa 400.000 slovenskih tolarjev, dobrih 1.600 evrov.

V Sloveniji so vse inštance Čeferinove pritožbe zavrnile, sodišče v Strasbourgu pa je po drugi strani pritrdilo, da je prišlo do kršitve 10. člena konvencije o človekovih pravicah, ki zagotavlja svobodo izražanja.

Sodišče mu je skupno pripisalo 6.200 evrov odškodnine, kar vključuje tudi sodne stroške.

Porod Rekordna odškodnina Slovenija Rekordna odškodnina zaradi zapleta pri porodu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • maresem 17:30 16.januar 2018.

    Dobra moralna klofuta za to slovensko nesposobno mafijsko sodstvo.