Slovenija
429 ogledov

Pirc Musar: EU ne sme pozabiti na države, ki so deležne načrtnih pritiskov

Nataša Pirc Musar Profimedia
Predsednica republike Nataša Pirc Musar je drugi dan varnostne konference v Münchnu namenila predvsem dvostranskim srečanjem. Sešla se je s kosovsko predsednico Vjoso Osmani-Sadriu in moldavsko predsednico Maio Sandu. Obljubila je nadaljnjo podporo evroatlantski poti Kosova, Moldavijo pa je izpostavila kot dokaz za nevarnost kibernetskih napadov.

"S predsednico Osmani sva se strinjali, da je nadaljnja pot Kosova evropska. Slovenija bo to pot podpirala še naprej, tudi v okviru procesa Brdo-Brioni," je na Twitterju zapisala Nataša Pirc Musar. Predsednica Kosova pa je sporočila, da se veseli nadaljnjega tesnega sodelovanja s Slovenijo pri zagotavljanju trajnega miru v regiji in zunaj nje ter pri evroatlantski poti Kosova.

Pirc Musar se je danes sestala tudi z moldavsko predsednico Sandu. Na srečanju je opozorila, da je Moldavija dokaz, kako nevarni so lahko kibernetski napadi in dezinformacije, ki spremljajo vojno v Ukrajini. Z moldavsko predsednico sta se strinjali, da se mora ta izziv bolj odločno nasloviti, predvsem v sodelovanju z baltskimi državami.

"EU ne sme pozabiti na države, ki so deležne načrtnih pritiskov. Več pri zaustavitvi širjenja tega pojava pa morajo narediti tudi digitalne korporacije," je poudarila Pirc Musar.

Prav tako je obljubila, da bo Slovenija Moldaviji še naprej pomagala prek Ustanove za krepitev človekove varnosti – ITF, ki v Moldaviji izvaja projekte psihosocialne pomoči ukrajinskim beguncem.

Pirc Musar ima danes na programu še dvostransko srečanje z belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko.

Komentarjev 2
  • marko345 18:22 18.februar 2023.

    O širitvi EU bo na referendumu odločalo ljudstvo Slovenije in ne ga Pirc ali Golob. Slovenija je od Slovencev in vidva lahko izvajata samo voljo ljudstva in nič obljubljata itd. A je to vama jasno, če ni spokajta. Amen.

  • Ender3 16:09 18.februar 2023.

    Načrtnih pritiskov?, verjetno je, pri tem mislila na Srbijo, ki smo jo enkrat že izdali s tem , ko smo priznali neodvisnost Kosova. Sedaj ima zahodna diplomacija veliko dela, da bi jim ohranila relativni mir..