Slovenija
528 ogledov

Pirc Musarjeva izrazila podporo protestnikom

volilni štab Nataša Pirc Musar Saša Despot
Predsednica Nataša Pirc Musar je v izjavi ob današnjih napovedanih protestnih shodih bolnikov po Sloveniji izpostavila, da je iskrena zagovornica vsem enako dostopnega in kakovostnega javnega zdravstva. Napovedala je, da bo področju zdravstva letos posvetila posebno pozornost.

Področje zdravstva je po navedbah Pirc Musarjeve eno od temeljnih strateških področij, ki mu bo kot predsednica republike v tem letu posvetila posebno pozornost v želji, da pomaga "poiskati strateške usmeritve in na njih poenotiti politike, da bo nujni proces zdravstvene reforme nemoteno tekel tudi ob morebitni zamenjavi vlad".

Pričakuje, da se bo kršenje človekovih pravic državljanov, ki nimajo urejenega dostopa do zdravstvenih storitev oziroma osebnega zdravnika, čim prej uredilo. Prav tako pričakuje, da bodo vsi odgovorni ob skrbi za sistemske rešitve preučili tudi predloge za takojšnje ukrepe in "naredili največ za množico ljudi, ki od izvoljenih predstavnikov pričakujejo, da delajo v dobro državljanov".

"Ponovno opozarjam na nujnost strpnega dialoga tako s stroko kot tudi s civilno družbo v iskanju dobrih rešitev za vse in na nujnost sprejemanja zakonodaje po temeljiti javni razpravi," je izpostavila v izjavi, ki ji je pripela fotografijo, na kateri nosi prekrižana obliža kot simbol današnjega protestnega shoda.

Zaveda se, kot je zapisala, da potrebujemo celovito zdravstveno reformo. Kot prispevek v javni razpravi o prihodnosti zdravstva v Sloveniji tako pred poletjem letos napoveduje predsedničin forum o tej temi.

S popoldanskimi protestnimi shodi bo danes namreč po številnih krajih po Sloveniji potekala t. i. stavka bolnikov. K udeležbi v civilni iniciativi Glas ljudstva pozivajo vse državljanke, med drugim zahtevajo dostopnejši javni zdravstveni sistem.

Zdravniki Slovenija Zdravniki, ki so odšli iz ZD Ljubljana, zdaj prejemajo toliko višjo plačo protest pkp10 Nadzor in ukrepi Slovenija Zlorabe policije na protestih: koliko bo premestitev?
Komentarjev 5
  • peter3 16:36 10.januar 2023.

    Pepa naj raje nazene Holoba in Besica, ki nicesar konkretnega ne spravita skupaj . Sicer pa naj bo raje tiho in se veseli milijonckov, ki sta jih pravkar primesetarila z zgodovinarjem...

  • Stajerc 16:23 10.januar 2023.

    Tudi jaz bi šel pa me ne spustijo iz bolnice