Slovenija
33565 ogledov

Zdravniki, ki so odšli iz ZD Ljubljana, zdaj prejemajo toliko višjo plačo

Zdravniki
1/4
Profimedia
"Sestanek je bil koristen, učinkovit, kratek. Iščejo rešitve, ki bodo dobre za paciente v Ljubljani, sva se pa dogovorila, da vsebine ne bova komentirala," je o današnjem sestanku z zdravstvenim ministrom Danijelom Bešičem Loredanom povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

"Mi smo naredili predlog, kako bi se lahko zmanjšala administracija v ljubljanskem zdravstvenem domu (ZD Ljubljana), in bi zdravnikom družinske medicine prinesla 10 odstotkov več časa, pa tudi, kako bi lahko vključili več mladih zdravnikov v delo. Manjka 22 koncesionarjev. Imamo 100 koncesij, aktivnih je 78. Računamo, da bomo v naslednjih tednih opredelil okoli 2.000 novih pacientov," je povedal Janković.  

"Eden od predlogov, ki smo ga za ZD Ljubljana dali ministru za zdravje, je, da imajo specializanti 4. letnika možnost opredeljevanja pacientov. Mi imamo na družinski medicini osem takih zdravnikov," je pojasnil Jankovič in dodal, da pripravljajo tudi predlog, da bi mladim zdravnikom ponudili neprofitna stanovanja, dokler bi bili zdravniki v ZD Ljubljana.

V preteklih letih je imel ZD Ljubljana kumulativno več milijonov dobička, zato se poraja vprašanje, zakaj MOL denarja ne vloži v nagrajevanje osebja in tako pritegne zdravnike? "Primarna dolžnost občine je obnavljanje in gradnja zdravstvene infrastrukture. V ta namen je Ljubljana v preteklih letih porabila 41,9 milijona evrov. Svet zavoda, v katerem so predstavniki različnih političnih strank, je investicijski načrt soglasno sprejel," poudarja Janković.

Zdravnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede plač in nagrajevanja zdravnikov pa ljubljanski župan poudarja, da jih odreja ministrstvo za zdravje. "Mi nekoga, ki je dober, žal ne moremo nagraditi. Na ministrstvo smo dali zahtevek za povišanje plač za 18 zdravnikov, 11 jih je bilo zavrnjenih, od teh jih je 7 zapustilo ZD Ljubljana. Pri teh je razlika v plačah na novem delovnem mestu in v ZD Ljubljana 700 evrov neto."

Na vprašanje, ali – tako kot nekateri njegovi politični zavezniki – podpira stavko pacientov, odgovarja, da sam tega ne bi imenoval stavka, pač pa poziv, kako zagotoviti zdravnika za 132 tisoč ljudi, ki ga nimajo. "Jaz to podpiram, katerakoli rešitev bo, če bo učinkovita, bo dobra. Mi smo že pred tremi leti začeli z iskanjem zdravnikom v republikah bivše države. Ustavilo se je pri nostrifikaciji diplom in znanju jezika. Zdaj, ko spet preverjamo, interesa pri zdravnikih iz teh držav ni več, saj so plače tako zrasle, da jim Slovenija ni več zanimiva," je predstavil nekaj podrobnosti iskanja poti iz zdravstvene zagate.

zdravnik, injekcija | Avtor: Profimedia Profimedia

Mol je razpisala šest zdravstvenih koncesij za družinsko medicino, včeraj so odpirali prijave. Na vprašanje, ali so med prijavitelji tudi tisti zdravniki, ki so dali odpoved v ZD Ljubljana, na občini odgovarjajo, da do zaključka postopka izbire prijav ne morejo komentirati. 

Glede ambulant za neopredeljene je ljubljanski župan dejal, da so pripravljene in je le vprašanje časa, kdaj bodo začele delovati.

 

Komentarjev 40
  • Avatar MS
    MS 11:49 11.januar 2023.

    1) Hipokratova prisega je eno najbolj znanih medicinskih besedil. Z njo zdravnik ob koncu študija priseže, da bo BRANIL ETIČNE STANDARDE svojega poklica. Skozi stoletja so prisego pogosto spreminjali, da bi se bolje skladala z vrednotami različnih kultur! Nekateri posamezniki ...prikaži veči so se za bednih 700 eur prodali prekršili prisego in v Sloveniji zapustili 130.000 svojih bolnikov!

  • igor52 10:05 11.januar 2023.

    Zamrzniti licence za delo izven javnega zdravstva in jih nagnat delat. Niso se šolali na zasebnih fakultetah, ampak z denarjem davkoplačevalcev

  • lojs 17:36 10.januar 2023.

    javno zdravstvo naj v čimvečji meri prevzamejo zasebniki, ker to je edina rešitev ... naj bodo župani ob tiste provizije ZA JAVNO ZDRAVSTVO, KJER LAHKO DELAJO ZASEBNIKI!!!