Slovenija
31737 ogledov

Pirc Musarjeva se je hudo zapletla že nekaj dni po volitvah

volilni štab Nataša pirc Musar
1/2
Saša Despot
Novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar je pojasnila, kaj je mislila z izjavo, ki je razjezila koroške Slovence.

Nataša Pirc Musar je ob robu obiska v Trstu v sredo pojasnila, da z izjavo o "zgledno urejenih" manjšinskih pravicah v Avstriji, ki je razburila koroške Slovence, ni mislila nič slabega. "Zavedam se dejstva, da nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje," je dodala za italijansko radiotelevizijo Rai.

S tem se je novoizvoljena predsednica odzvala na ostre kritike koroških Slovencev ob njeni nedavni izjavi v intervjuju za avstrijski ORF, da so manjšinske pravice v Avstriji "zgledno urejene".

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), ena od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, je v sredinem sporočilu za javnost zapisal, da bi Pirc Musar kot odvetnica in novoizvoljena predsednica države "morala vedeti, da se niti državna pogodba iz leta 1919 niti državna pogodba iz leta 1955 nista zgledno izvajali ter da niso bile izpolnjene niti obljube koroškega parlamenta pred referendumom 1920 niti memorandum iz leta 2011".

"Pričakovala bi, da me bo kdo poklical, mi povedal," je v izjavi za slovensko uredništvo Rai v sredo še dejala Pirc Musar. "Če so me narobe razumeli, se jim opravičujem," je dodala.

Napovedala je še, da bo po nastopu položaja obiskala koroške Slovence. Kot je dejala, se mora z njimi pogovoriti. Dejala je, da bo prisluhnila njihovim težavam in da bo delala tudi zanje. "Tudi oni so v mojem srcu, v moji duši," je poudarila.

NSKS je v sredinem sporočilu za javnost med drugim predlagal, da bi Pirc Musar razmere na avstrijskem Koroškem lahko predstavili ob obisku, na katerega jo je ob izvolitvi povabil predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) ter župan Globasnice Bernard Sadovnik.

Predsednik NSKS Valentin Inzko pa je izrazil pripravljenost predstavnikov narodne skupnosti za obisk Ljubljane, kjer bi lahko predsednici čestitali za izvolitev in jo "objektivno seznanili s položajem manjšine".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
 • Jako 05:48 18.november 2022.

  Tudi koroški Slovenci so v njeni duši?Oh,kako duhovito,za zjokcat.....

 • mirror 20:03 17.november 2022.

  Koroški Slovenci se imajo v Avstriji kar dobro, ker tam živijo že čez sto let. Še prej so bili pa v Avstro-Ogrski, v kateri so imeli slovenski vojaki slovenske častnike in slovenske ukaze. Kaj takega v Jugoslaviji nismo doživeli. Na ...prikaži več plebiscitu so se pametno odločili za boljšo stran. Če bi jim bilo hudo, bi se preselili v Slovenijo, pa ni še nihče prišel. Pustite jih pri miru in ne vtikajte se vanje, pa bodo tudi med sosedski odnosi dobri.

 • Avatar mahatma2
  mahatma2 16:37 17.november 2022.

  Tule se dela iz muhe slona . Nič ni narobe , če se Koroški Slovenci s izjavo Musarjeve ne strinjajo in povejo kaj jim ni všeč. Imajo pa dvojezične table ,Slovenske šole razna Slovenska društva in tudi nihče jih ne ...prikaži več preganja na tak način kot jo to počel pokojni Haider in dejstvo je da je res dokaj zgledno vse skupaj urejeno Kakorkoli že , vedno nekomu ne bo nekaj všeč v njenih izjavah, počakajmo vsaj eno določeno obdobje potem jo bomo pa lahko upravičeno ali kritizirali ali pa hvalili