Slovenija
14323 ogledov

Pisanje napotnic za kontrolne preglede je treba ukiniti

Čakalnica v UKC
1/3
Žurnal24 main
"To je butasta administrativna obremenitev, ki jo je treba ukiniti, jemlje čas za druge paciente in krade denar zavarovalnici!"

"Na izvidu iz bolnišnice je pisalo, da moram sina čez nekaj tednov pripeljati na odvzem krvi. Še dobro, da sem prej poklical, ali se je treba naročiti, saj so mi povedali, da potrebuje novo napotnico. Njegova pediatrinja je bila takrat odsotna, tako da se potem ves dan zapravil, da sem prišel do te napotnice," pravi bralec. Sprašuje se, zakaj za vraga je bila sploh potrebna nova napotnica.

"To je butasta administrativna obremenitev, ki jo je treba ukiniti, jemlje čas za druge paciente in krade denar zavarovalnici," meni Igor Muževič iz sindikata družinskih zdravnikov Praktikum.

Diabetes se ni še nikoli pozdravil ...

Napotnice je treba vsako leto pisati tudi na primer dementnim pacientom, pacientom s Parkinsonovo boleznijo, diabetesom, astmo in podobno. "Diabetes se ni še nikoli pozdravil," nesmiselnost ponovnega napotovanja k specialistu komentira Muževič. Napotnica je namreč veljavna največ 12 mesecev, po enem letu je potrebna nova. Edina izjema je ortodontija, kjer napotnica velja do konca obravnave.

Od skupaj 3,7 milijona izdanih napotnic jih je bilo lani 40 odstotkov ali več kot milijon in pol izdanih za kontrolni pregled.

Muževič pravi, da napotnice na kontrolni pregled v dogovoru s pacientom ne napiše le v primerih, ko bi zaradi odhoda k specialistu lahko nastala večja škoda, kot če se pregled preloži ali opusti. Za starejšega pacienta bi lahko na primer kontrolni pregled za demenco zaradi prevoza in tveganja za okužbo pomenil preveliko tveganje.

Zdravnik | Avtor: Profimedia Profimedia

"Na kratko, popoln absurd," nam je o smiselnosti pisanja napotnic za kontrolne preglede dejal zdravnik družinske medicine Anže Opara in dodal, da sicer obstajajo redke izjeme. "Če se pacient poškoduje, ga za tri mesece, kolikor bo po moji oceni trajalo zdravljenje, napotim v kirurško ambulanto. Ko je zdravljenje končano, se vrne k meni, ker ga še vedno nekaj boli. V tem primeru ga moram pregledati in presoditi, ali ga je smiselno napotiti na kontrolni pregled k specialistu," pravi. A v večini primerov ni tako.

"Če ima pacient izvid od specialista, na katerem piše, naj se po določenem času pri njih opravi kontrolni pregled, se takšna napotnica vedno izda, ni primera, da se ne bi. Enako velja na primer za onkološke bolnike ali bolnike z diabetesom, te specialisti vodijo nedoločen čas, pa jim moramo vsako leto napisati novo napotnico. Gre za zapravljanje časa, ki bi ga potrebovali za ljudi, ki res potrebujejo našo obravnavo. Tudi če pacienta ne vidim, ob pisanju takšne napotnice vedno pregledam dokumentacijo, če je prejšnja še veljavna, mi namreč grozi kazen ali vsaj opozorilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje," razlaga Opara.

Zapravljenih 16 tisoč delovnih dni

Za pisanje napotnic za kontrolne preglede se porabi ogromno časa. "Sestra mora pripraviti karton, jaz moram pogledati in vse vpisati, če smo zelo hitri, to vzame vsaj pet minut," pravi Muževič.

Če bi za vsako napotnico za kontrolni pregled porabili le po pet minut, splošni zdravniki in ginekologi za pisanje napotnic letno porabijo 127 tisoč ur, kar je skoraj 16 tisoč delovnih dni. Pacienti pa so najbrž za vsako napotnico zapravili še bistveno več časa, saj se morajo naročiti, potem pa priti v zdravstveni dom in tam počakati na napotnico.

Cenejše kontrola, kot da se zaplete 

Da je za kontrolne preglede izdanih 40 odstotkov napotnic, se Muževiču niti ne zdi veliko. "To ni niti ena kontrola na izdano napotnico," pravi. Napoved ministra za zdravje Sama Fakina, da bo omejil število kontrolnih pregledov, pa se mu zdi hudo nevarna. Če ni kontrole, se lahko stanje tako poslabša, da je potrebna draga hospitalizacija in se tako porabi še več denarja. pravi Muževič. 

V letu 2018 je bilo izdanih 1.519.752 napotnic za kontrolni pregled od vseh 3.749.630 napotnic.

NIJZ

"V predpisih zaenkrat ni določeno, da bi lahko specialist izdal napotnico sam sebi, torej za specialistične storitve, ki jih opravlja sam v okviru svoje specialistične dejavnosti (npr. za kontrolne preglede ali operacijo). Ko poteče veljavnost napotnice pa bo izbrani osebni zdravnik izstavil novo napotnico, če zdravljenje še ni zaključeno in še traja pri tem zdravniku specialistu. S tem se omogoča, da lahko izbrani osebni zdravnik spremlja zdravstveno stanje zavarovane osebe, saj je slednji v mreži javne zdravstvene službe vstopna točka, vratar ("gatekeeper") za uveljavljanje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Sistem vratarja pomeni tudi krepitev vloge izbranega osebnega zdravnika. Osebni zdravnik je namreč tisti, ki vodi in spremlja zdravljenje zavarovane osebe in nikakor ni zgolj "administrator'," pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Ministrstvo: tudi pri napotnicah se obetajo spremembe

Na ministrstvu za zdravje napoveduje, da bodo za zmanjšanje administrativne obremenitve družinskih zdravnikov in s ciljem zmanjšanja administrativnih ovir za paciente uvedli določene spremembe tudi na tem področju. "Rešitve bodo predvidoma obsegale tudi podaljšanje veljavnosti napotnice za paciente, pri katerih je prisotno kronično obolenje," napovedujejo.

Rešitve morajo še uskladiti, zato bodo več podrobnosti predstavili, ko bodo dogovorjene končne rešitve. 

Osebni zdravnik označi, kaj vse se lahko dela in koliko časa

"Na napotnici je označeno obdobje njene veljavnosti, ki je lahko za enkratni pregled ali za največ eno leto. Veljavnost napotnice začne teči od dneva, ko vas specialist sprejme. V obdobju, ko je napotnica veljavna lahko zdravnik specialist izvaja vse potrebne zdravstvene storitve, za katere je bila izdana napotnica, vključno z izvedbo kontrolnih pregledov in tudi lahko izdaja napotnice zaradi obravnave pri drugih zdravnikih specialistih, če je to potrebno zaradi podaje mnenja oziroma zdravljenja, za katero je bil pooblaščen z napotnico osebnega zdravnika," še pojasnjujejo na ZZZS.

"Na napotnici izbrani osebni zdravnik označi vrsto specialnosti, vrsto zdravstvene storitve in vrsto pooblastila, ki se prenaša na specialista glede zdravstvenega stanja zaradi katerega vas napotuje. Z napotnico na specialista lahko prenese pooblastilo za:

- pregled zaradi podaje mnenja in predloga o nadaljnji zdravstveni obravnavi, pri čemer specialist zagotovi diagnostične zdravstvene storitve, ki so potrebne za podajo mnenja in predloga;

- zdravljenje, pri čemer specialist zagotovi vse potrebne diagnostične, terapevtske in rehabilitacijske zdravstvene storitve, kar vključuje tudi predpis medicinskih pripomočkov in receptov za uvedena zdravila in živila ter zdravila in živila, ki jih potrebujete pri redni terapiji;

- nadaljnjo napotitev na drugo zdravstveno storitev," pojasnjujejo na ZZZS.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • smuc 16:44 28.januar 2019.

    Mislim, da pri navadnih kontrolnih pregledih za diabetes ni potrebna napotnica, če se kaj zakomplicira pa to itak ni normalna kontrola. Ni pa normalno, da bi vse kontrolne preglede omejili (saj so jih že omejili od 3 mesecev na pol ...prikaži več leta), ker Fakin sigurno ne misli odgovarjati za vse hude posledice. Naj Fakin išče raje svinjarije v finančnih malverzacija (opornice,.......)v bolnišnicah in v ZD!! Zakaj bi morali bolniki nastradati zaradi nesposobnosti ministra???

  • Avatar Leon
    Leon 09:28 28.januar 2019.

    Če bi zadevo poenostavili ,kam bi potem poslali nekaj tisoč zaposlenih na ministrstvu za zdravje. Vsak minister je koga pripeljal in že jih potem toliko nabere .

  • Albatroz 09:10 28.januar 2019.

    Čas bi tudi bil da zavarovalnice pokažejo letne bilance kam se vedno dražje premike iztekajo, ko pa prideš k zdravniku zaradi malignega tujka pa ti priporočajo samo samoplačniška zdravila. In še pregled moraš plačati če nočeš umreti pred prvim pregledom.