Slovenija
20771 ogledov

Ta podatek so skrili pred pacienti

Napotnica Boštjan Tacol
Pacient sploh ne ve, za koliko časa je bila napotnica izdana, saj tega podatka na potrdilu o izdani eNapotnici ni.

"Veljavnost napotnice začne teči ob prvem sprejemu pri specialistu, zato ta podatek ne more biti prikazan na potrdilu," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pri tem pozabljajo, da ni nujno navesti datuma, na potrdilu o izdani eNapotnici bi lahko pisalo, da je veljavna tri mesece ali eno leto od prvega sprejema pri specialistu.  

Približno pol izdanih napotnic lani je bilo za enkratno obravnavo (1,9 milijona od skupaj 3,7 milijona izdanih). Povprečna veljavnost večkratnih napotnic je bila 7,8 meseca, trajnih napotnic (za ortodontijo) je bilo 0,5 odstotka.

Ker podatka ni na napotnici, mora pacient pred morebitnim kontrolnim pregledom pri specialistu preveriti, ali je ta še veljavna, če ni, mora pred ponovnim obiskom k svojemu osebnemu zdravniku po novo napotnico. 

Napotnica propade najkasneje v 14 dneh, nekatere še v petih ali naslednji dan

Na nekaterih potrdilih o izdanih eNapotnici ni niti podatka, da bo napotnica v kratkem času po izdaji postala neveljavna, če se pacient na pregled ne prijavi. Napotnico s stopnjo nujno je treba specialistu predložiti najpozneje naslednji dan, napotnico s stopnjo nujnosti zelo hitro v petih dneh, s stopnjo hitro ali redno pa v 14 dneh po izdaji, sicer postane neveljavna.

"Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravi predlog potrdil, nima pa možnosti nadzorovati njegove vsebine, saj so za potrdila odgovorni lokalni sistemi, torej javni zdravstveni zavodi. Nekateri javni zdravstveni zavodi imajo zgornje datume natisnjene na potrdilu, nekateri pa ne," pravijo na NIJZ.

Datumi, do kdaj se je treba na pregled prijaviti, niso vidni niti na portalu eNaročanje. "Na portalu ti datumi niso vidni, saj je bil portal zasnovan pred spremembo Zakona o pacientovih pravicah. V naslednji verziji eNaročanja načrtujemo, da se bo podatek prikazoval tako na portalu kot tudi na izpisu potrdila o napotitvi, ki ga bo mogoče natisniti tudi iz centralnega sistema," napovedujejo na NIJZ.

Zamenjani okenci bodo popravili 

Na izpisu elektronske napotnice in v sistemu eNaročanja sta okenci z ZZZS številko pacienta in številko eNapotnice ravno zamenjani, kar gotovo zmede veliko pacientov. Na NIJZ obljubljajo, da bodo v novi verziji to popravili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.