Slovenija
16 ogledov

Pismo dviguje prah

Šentrupertski župan Rupert Gole je šokiran nad obliko in vsebino pisma. Žurnal24 main
Trebanjski župan je s pismom sosednjima občinama šokiral in razočaral tamkajšnja župana.

Trebanjski župan Alojzij Kastelic je s tako imenovanim županovim pismom, ki ga je v predvolilni kampanji poslal ne samo prebivalcem svoje občine, temveč tudi občinama Šentrupert in Mokronog - Trebelno, močno razburil tamkajšnja župana, pa tudi trebanjske svetnike. Prebivalcem drugih občin je namreč ponudil pomoč trebanjske občinske uprave, če bi na volitvah glasovali zanj.

 

Županu zaradi zlorabe položaja grozi ovadba

Prijava komisijam. Že v petek so štirje trebanjski kandidati za poslance v parlamentu skupaj s Špelo Smuk podpisali ostro protestno pismo. V njem so zapisali, da je Kastelic grobo kršil pravila predvolilne kampanje, zlorabil župansko funkcijo in s svojimi obljubami nezakonito posegel v samostojnost delovanja sosednjih občin. Ker menijo, da gre za zlorabo položaja za pridobitev premoženjske koristi, in ker sumijo, da je za predvolilno propagando porabil javna sredstva, ga bodo prijavili na komisijo za boj proti korupciji in Državno volilno komisijo.

Župana pismo obsodila
Tako Rupert Gole kot Anton Maver, župana občin Šentrupert in Mokronog - Trebelno, sta pismo ostro obsodila. "Sem razočaran. Nimam več zaupanja v kolega župana. Na nek način sem tudi žalosten, ker sem pričakoval, da bodo odnosi korektni, ker poskušam biti korekten tudi sam,” je izpostavil Gole. Maver pa meni, da vsebina pisma odraža namero vnosa nezadovoljstva in vznemirjenja občanov: "Tako početje zmore le nekdo z nizkim pragom spoštovanja do preprostega človeka in z veliko domišljije za manipulacijo z ljudmi."

Kastelic je med drugim navajal, da mu je žal, da ne more 150 evrov pomoči socialno šibkim ponuditi zunaj svoje občine, kar je Maver označil za smešno: "Mi nudimo socialno šibkim 250 evrov pomoči."

Zloraba položaja
Mnenju županov sosednjih občin se je pridružila tudi Špela Smuk, predsednica programske koalicije, ki v trebanjskem občinskem svetu predstavlja večino: "Prebivalce sosednjih občin je pozval, naj se s svojimi težavami in vizijo razvoja svojih krajev obrnejo na našo občinsko upravo. Posredoval je telefonske številke in elektronske naslove. Mislim, da je to norčevanje iz sosednjih občin in poseganje v njihovo integriteto. Hkrati pa s tem dela škodo naši občini."

 

6

ovadb zoper trebanjskega župana naj bi vložili v zadnjih mesecih.

Nima slabe vesti
Kastelic odgovarja, da je šlo le za čas v volilni kampanji in da bi lahko namesto pisma poslal le letak, ki pa ni tako osebne narave: "Pismo se mi ne zdi slaba zadeva. Pravzaprav je v njem nekaj pozitivnih podatkov za ljudi in upam, da bodo katerega tudi izkoristili."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.