Slovenija
8918 ogledov

Pivčeva ostro nad Erjavca in Gantarja: "Prednost dajeta..."

Aleksandra Pivec Saša Despot

Nekdanja predsednica DeSUS Aleksandra Pivec se je med dopisnim kongresom stranke v odprtem pismu ostro odzvala na nagovor kandidata za predsednika Karla Erjavca. Njemu in začasnemu zastopniku DeSUS ter ministru Tomažu Gantarju med drugim očita, da dajeta prednost ideologiji. Gantarju nalaga odgovornost za razmere v zdravstvu in ga poziva k odstopu.

"Kot minister za zdravje morate prevzeti odgovornost za to, da nam danes umre v Sloveniji največ ljudi, sorazmerno, glede na število prebivalcev v Evropi. V najtežjih časih vas praktično ni bilo zaznati, vaše delo so opravljali drugi. Danes jim očitate prav to, da so delali," je v javnem pismu, sicer naslovljenem na Gantarja in Erjavca, navedla Pivčeva.

Gantarja je pozvala, naj se ne skriva za političnimi floskulami in politikantstvom, ampak stopi pred ljudi in prevzame odgovornost. Kot ocenjuje, je nahrbtnik na Gantarjevih ramenih postal pretežak.

Gantar je za STA v odzivu na odprto pismo dejal le, da ni vredno komentarja.

Pivčeva je še poudarila, da je bila DeSUS ustanovljena kot neideološka stranka. Erjavec je namreč v kongresnem nagovoru navedel, da ima vsaka politika svojo ideologijo, ideologija DeSUS pa je antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo.

DeSUS, Karl Erjavec Desus Slovenija Po dolgem času se je oglasil Erjavec: Če bom predsednik, se bo moj glas slišal

Erjavcu ob tem želi, da po mnogih izkušnjah v politiki spozna, da politika ni peskovnik izbrancev, da po svoji volji in presoji upravljajo s premoženjem države in z ljudmi. "Pri tem pa svojo nesposobnost skrivate za ideologijo in vašim tako imenovanim bojem proti fašizmu," je dodala.

Po njeni oceni je ključna razlika med njo in Gantarjem ter Erjavcem v tem, da je ona dajala prednost programu stranke, onadva pa ideologiji.

Dotaknila se je tudi aktualnih političnih razmer in Gantarjevega predloga za razrešitev državne sekretarke Tine Bregant. "Zato, da boste - ali si želite - v najbolj neprimernem času in okoliščinah zrušiti vlado, ne bo kriv niti volivec DeSUS niti jaz niti gospa Bregant. To bo še ena več od potez izbrancev, ki se skrivajo za vami," je ostra Pivčeva.

Želi si, da se ob prvi priložnosti naša družba spremeni. "To nam bo uspelo le tako, da ljudem ponudimo priložnost za drugačen izbor na volitvah. Stranko, ki bo sredinska, neideološka, ki bo povezovala, in ne razdvajala. Stranko, ki se bo ukvarjala z realnimi izzivi in stiskami ljudi, ki bo delovala za prihodnost, brez bremen preteklosti," je navedla Pivčeva. Na Facebooku sicer deluje gibanje v njeno podporo.

Pivčeva, tedaj kmetijska ministrica, je Erjavca premagala na januarskem kongresu, a je bil njen mandat kratek. S položajev v vladi in stranki se je poslovila po očitkih javnosti glede plačil gostovanj po Sloveniji in prepletanja službenih in družinskih aktivnosti. Erjavec je zatem spet stopil v politično igro.

Njegov protikandidat za predsednika je Srečko Felix Krope. Kongres DeSUS se je začel v petek, končal se bo 5. decembra, ko bodo razglasili rezultate.

 
Komentarjev 28
  • Žurnalček 10:25 25.november 2020.

    Mogoče res ? Samo , ko morajo volivci izbirati med karajo državnega denarja in ideologijo , se odločijo za ideologijo , saj zato tudi stranke nastajajo ! Niso teb glih vsi fedrčki namazan !

  • sam1 08:44 25.november 2020.

    Ja,kokoš je še vedno pod stresom,ampak piha v firerjev rog,ker je verjetno dobila neke obljube.....

  • lado_A1 08:42 25.november 2020.

    Ko ženska opisuje Gantarja, opisuje samo sebe. Dokler je sedela na (preplačanem) stolčku, jo, glej ga spaka, Gantar ni motil niti malo...