Slovenija
619 ogledov

Pivovarno Laško kupil Heineken

Laško in Union
1/7
Reuters
Pivovarno Laško je kupil Heineken, za delnico so ponudili 25,56 evra.

Večinski 51-odstotni delež Pivovarne Laško je kupil Heineken, ki je za delnico ponudil 25,56 evra, kar je skupaj 114,3 milijona evrov.

Plačilo kupnine in prenos delnic na novega lastnika bo izveden po izpolnitvi odložnih pogojev, kot je soglasje AVK, za katero so pri Heinekenu prepričani, da ga bodo dobili. Po tem bo sledila prevzemna ponudba za odkup delnic preostalih delničarjev.

Skupaj s Pivovarno Laško je Heineken kupil še Pivovarno Union in Delo ter Slovenske novice.

Obe pivovarni ostajata odprti

"Izjemno smo zadovoljni, da lahko našim odličnim blagovnim znamkam dodamo še dve odlični znamki," je ob podpisu pogodbe dejal vodja razvoja poslovanja Heineken Mark Koster na dvorišču unionske pivovarne pred zaboji piva. Ob tem je še povedal, da gre še za dva bisera, ki jih bodo dodali na svojo ogrlico.

prodaja Pivovarna Laško | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kostner je še obljubil, da bodo povečali moč blagovnih znamk doma in v celotni regiji. Na vprašanja o morebitnem odpuščanju pa je dejal, da obe pivovarni ostajata odpri in da so podjetje kupili, da bi raslo. Morda pa bo potrebno povečati učinkovitost.

Zorko: Konec neke tajkunske zgodbe

"Konec je neke tajkunske zgodbe, dobili smo novega lastnika, z veseljem povem, da je to skupina Heineken, ki je ni potreba posebej predstavljati," pa je zadovoljno izpostavil predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko."Prepričan sem, da se bo Lašku dobro godilo v skupini Heiniken."

Za Laško so se potegovali štirje ponudniki, Zorko pa je izpostavil, da je Heineken uspel, ker je bil vztrajen, ima vizijo in je pivovar po duši. O tem, ali bo ostal direktor, pa je povedal, da se še niso pogovarjali.

Konec pijačarsko-časopisnega imperija

S prodajo Pivovarne Laško se zaključuje ideja o domačem pijačarskem holdingu. V najboljših letih je bila Pivovarna Laško lastnica Pivovarne Union, Radenske, Fructala, kosovske pivovarne Birra PejaDela, Slovenskih novic in Večera ter četrtine Mercatorja,.

Boško Šrot | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Hkrati je potekal poskus Boška Šrota, da prek družb Kolonel, Centra Naložb in Infond holdinga lastniško prevzame celotno skupino, a se je Šrot kot pravi lastnik Kolonela dolgo časa skrival. 

Šrot je ob izbruhu finančne krize skupino nekaj časa reševal tako, da so morale hčerinske družbe Centru Naložbe in Infond holdingu posojati denar, poleti 2009 pa so ga nadzorniki razrešili, banke pa zasegle delnice Pivovarne Laško. 

Dolgo časa se je zapletalo, potem pa serija prodaj

Banke so zahtevale svoj denar nazaj. Ker je prodaja Mercatorja vztrajno padala v vodo, so najprej

Komentarjev 13
  • dragec 17:16 14.april 2015.

    kako bo desnica sprejela rdečo zvezdo ??????

  • Avatar hal69
    hal69 09:20 14.april 2015.

    Pa koga briga pivo? Samo rajo, ki ga pije, lastnike zanima le dobiček tudi, če prodajajo posušen drek, da ga le prodajo.

  • Avatar hal69
    hal69 09:17 14.april 2015.

    Čimprej vse prodajte tujcem, da se domači voluharji ne bodo imeli več kje pasti. V vsakem primeru pa bomo plačevali davkoplačevalci, če firme porabutajo domači lopova ali pa, če čez par let od tujcev odkupimo nazaj samo še okostnjake firm.