Slovenija
7137 ogledov

PKP5: Policisti bodo dobili nove naloge in pristojnosti

Policijsko vozilo Saša Despot predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu
Policisti naj bi po novem lahko izdajali karantene in izrekali globe po ZNB.

V Policijskem sindikatu so po pregledu predloga petega protikoronskega zakona, ki ga bodo danes obravnavali v državnem zboru, zgroženi. Poudarjajo, da zakon policistom in policistkam nalaga nove naloge, za katere niso strokovno usposobljeni. 

Seja vlade vlada janševa vlada Vlada Slovenija Člen, ki se je prikradel v PKP5, razburja mnoge

Po novem naj bi bili namreč pristojni za odreditev karantene na domu, ko gre za prihod osebe iz območja z visokim tveganjem za okužbo covid-19. 

Lahko bodo odredili karanteno

"Za odreditev karantene na domu sta pristojna epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljnjem besedilu: NIJZ) oziroma Policija, ki morata izdati pisno odločbo o odreditvi karantene na domu v osmih dneh od ustne odločitve po določbah zakona, ki ureja splošni upravni postopek," je zapisano v Zakonu o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covid-19 ali kratko PKP5. "Pritožba ne zadrži izvršitve odločbe, o njej pa odloča ministrstvo, pristojno za zdravje."

delo od doma študij na daljavo računalnik laptop Slovenija PKP5: Pomembna novost za starše denar iz denarnice, denarnica, evri, evro Slovenija Zdravje Nadomestilo in njegova višina: Ločiti morate med karanteno in izolacijo

Poudarjajo, da ima lahko izvajanje takšnega zakona na eni strani hude posledice na zagotavljanje delovnopravne varnosti in pravice do pravičnega plačila, na drugi strani pa tudi na pravno varnsot državljanov, ki jim bo odrejena karantena. "Utemeljujemo, da je ukrep karantene ena od oblik omejitve prostosti oziroma svobode gibanja, ki ima podlago v preprečevanju nalezljivih bolezni," opozarjaja policijski sindikat. "To dejstvo nalezljivih bolezni pa se bistveno razlikuje od ugotavljanja dejstev in razlogov kršitev javnega reda in miru, kaznivih dejanj in drugih nalog, za katere so strokovno usposobljene policistke in policisti. Strokovna usposobljenost pa je tudi eden od pogojev za ustrezno pravno varnost, ki ima lahko  za posledico nestrokoven in nezakonit poseg v pravico do svobode gibanja oziroma omejitev prostosti državljanom."

Izrekanje glob po ZNB

Zapisali so, da z njimi prav tako ni bil usklajen tudi 16. člen istega zakona, ki policistom in občinskim redarjem nalaga izvajanje nalog prekrškovnega organa in izrekanje glob po Zakonu o nalezljivih boleznih, kar je do sedaj izvajala zdravstvena inšpekcija.

Zdravnik Slovenija Bolniška brez obiska zdravnika

Po zakonu bi namreč policisti osebam, za katere se ugotovi ali sumi, da so zbolele za določeno nalezljivo boleznijo, lahko prepovedali gibanje, prav tako bi lahko prepovedali zbiranje ljudi na javnih mestih, omejili ali prepovedali promet posameznih vrst blaga in izdelkov ter odredili druge ukrepe ali opravili druga dejanja. "Tudi v tem primeru policisti in redarji niso usposobljeni za vse naloge in niso plačani za izvajanje nalog inšpekcij po zakonu o nalezljivih boleznih," so navedli v policijskem sindikatu.

Globe bi izrekali policisti in redarji

Zakon namreč določa, da se pristojnost za vodenje prekrškovnega postopka in izrekanje glob po Zakonu o nalezljivih bolezni podeli tudi Policiji in občinskemu redarstvu. Navedena razširitev pristojnosti naj bizagotovila večje število nadzornikov na terenu in s tem učinkovitejše zagotavljanju spoštovanja vladnih ukrepov za omejevanje in preprečevanje širjenja virusa SARS-CoV-2. 

Seja vlade vlada janševa vlada Slovenija To so novi ukrepi vlade v boju proti posledicam, ki jih je prinesel covid-19

Prav tako naj bi se s tem zmanjšala administrativna obremenitev prekrškovnih organov, saj bodo lahko Policija in občinsko redarstvo samostojno vodili prekrškovne postopke, pri čemer jim ne bo več potrebno podajati predlogov za uvedbo prekrškovih postopkov na ZIRS, ki je po veljavni ureditvi edini pristojen za vodenje prekrškovnih postopkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • jakec42 12:56 15.oktober 2020.

    Pa mislim da vlada pretirava in vznemirja ljudi!

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 10:06 15.oktober 2020.

    In kako bo policaj vedel in ocenil,da sem bolan in katero bolezen imam,da o redarjih sploh ne izgubljam besed!!Janez Kranjski Janez koga vse boš še jebal danes?Mislm,da nas bo S.Koreja kmal prehitela po stopnji demokracije!🤣

  • Covid_1984 09:28 15.oktober 2020.

    inkasantki, sploh tisti violčasti, bodo sedaj še pomembnejši in se bojo še z večjim užitkom izživljali nad ljudmi, kako super. upam, da se jih bodo družine, če jih iztrebki sploh imajo, sramovale. naj jih žene pomečejo na cesto