Slovenija
19 ogledov

“Plač nismo obračunavali sami”

“Nismo se sami razporedili v plačne razrede in tudi plač si nismo sami obračunav Žurnal24 main
SB Ptuj. Plače bodo morali vrniti. Igor Šoltes poudarja, da je zakon jasen.
Javne finance
Oškodovanje bo kaznivo. RčS je predlagalo spremembo kazenskega zakonika, po katerem bi bilo kaznivo tudi oškodovanje javnih financ, pri čemer pa ne bi bilo treba dokazovati pridobitve protipravne premoženjske koristi. V številnih primerih, v katerih je bilo razkrito oškodovanje, se namreč ni zgodilo nič.

“Zakon o javnih uslužbencih je glede zahteve za vračilo preveč izplačanih plač jasen: preveč izplačane plače glede na upravičene je treba vrniti,” je dejal Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča (RčS), in poudaril, da moramo z javnimi financami ravnati skrajno resno.

Kot smo že poročali, je RčS revidiralo Splošno bolnišnico (SB) dr. Jožeta Potrča Ptuj in ugotovilo, da so bili nekateri zaposleni razvrščeni v previsoke plačne razrede in so posledično prejemali previsoko plačo.

Tako morajo delavci vrniti od tisoč do nekaj več kot 18 tisoč evrov; skupno morajo bolnišnici vrniti okrog 150 tisoč evrov.

Na potezi ministrstvo

Okrog 40 zaposlenih, ki so prejšnji teden od vodstva SB Ptuj prejeli zahteve po vrnitvi previsokih izplačil, je opozorilo, da morajo denar vračati le oni, ne pa tudi drugi v Sloveniji, ki so v enakem položaju.

Zavedamo se, da so finančne posledice za posameznike hude. A zakonodaja je jasna in RčS je nanjo vezano.
Igor Šoltes

Mi nismo mogli revidirati vseh javnih zavodov. Zavedamo pa se, da je problem sistemski. Zato bi se moralo odzvati pristojno ministrstvo in preveriti upravičenost izplačil v drugih zdravstvenih ustanovah,” je dodal Šoltes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.