Slovenija
41 ogledov

"Plačaj, ali pa ti zamenjam ključavnico"

Po razsodbi delovnega sodišča bi moral SCT Gem Zuhdijo Nišića zaposliti, a se to Žurnal24 main
Poteza. Delavcu grozijo z izselitvijo iz samskega doma, namesto da bi ga zaposlili.

Ko sem razsodbo delovnega sodišča pokazal upravi SCT Gema, so se mi smejali, nihče me ni niti pogledal v oči, igrali so računalniške igrice. Jaz sem pa tukaj pustil najboljša leta in garal od zore do mraka.
Zuhdija Nišić, SCT Gem

Čeprav je 17. januarja sodnica delovnega sodišča Mojca Ogorevc v razsodbi SCT Gem pozvala, naj v osmih dneh zaposli Zuhdijo Nišića za nedoločen čas, se to ni zgodilo. Še več, vratar samskega doma SCT ga je po vrnitvi iz Bosne dočakal z grožnjo, naj plača 130 evrov ali mu bo zamenjal ključavnico. Tako naj bi mu naročila Marjanca Kaučič, direktorica Noviste, podjetja, ki upravlja samske domove SCT.

Nišić je v SCT in SCT Gem delal 12 let – toda za določen čas, kar je kot nezakonito prepoznalo tudi sodišče. Iz SCT Gema so ga odpustili 14. decembra. Dolgujejo mu dva regresa, zato doma ne more plačati. “Kako naj od zadnje plače, od 270 evrov, dam 140 za dom?” sprašuje Nišić. Gibanje Nevidni delavci sveta zahteva brezplačno bivanje za vse tuje delavce, ki so dobili odpovedi in jim podjetja dolgujejo denar. “Brezplačno bivanje in topel obrok v domovih sta zagotovljena za delavce SCT Obratov, ki je v stečaju. Njihov položaj je drugačen od Nišićevega, ki je bi zaposlen za določen čas in je zanj dom – dokler ga ni odpustilo – plačevalo podjetje,” pa pojasnjuje Kaučičeva.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi v torek tudi SCT Gem šel v stečaj. “Če ima Nišić odprte zadeve s SCT Gemom, se mora obrniti nanje, medtem pa sam plačevati dom. Če se izkaže, da mu je treba denar vrniti, mu ga bomo vrnili,” obljublja 
Kaučičeva.

Poziv k novim pogajanjem
Delavci pozivajo podjetje Novista, Generalno policijsko upravo in ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), "da takoj prenehajo z vsemi aktivnostmi izgona delavca Zuhdije Nišića iz delavskega doma na Šmartinski 135 B in C". Od Kaučičeve pričakujejo, naj nemudoma preneha z izsiljevanjem delavcev in neupravičeno uporabo groženj. Vse odgovorne pozivajo, v prvi vrsti ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter MNZ, da začnejo pogajanja s stavkajočimi najemniki delavskih domov.

IWW opozarja, da brezplačno bivanje v delavskih domovih pomeni reševanje akutnih problemov delavcev in ne pomeni miloščine ali pomoči. "Z neplačevanjem najemnin delavci udejanjajo pravico do stavke, ki je ustavno zagotovljena in neodtujljiva pravica," so zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.