Slovenija
22 ogledov

Plačaj, pa bo računalnik spet delal!

ženska Shutterstock
Goljufija: pokličejo vas in za odpravo napake na vašem računalniku zahtevajo 95 evrov.

Nacionalni odzivni center za omrežne incidente SI-CERT je prejšnji teden prejel več prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji. Kot so sporočili danes, je šlo za poskuse goljufije, s katero je klicatelj od uporabnika poskušal prejeti plačilo za odpravo namišljene napake na računalniku.

Za odpravo napake zahtevajo 95 evrov

Po podatkih centra naj bi klici izvirali s Tajske (mednarodna klicna številka +66) in iz Maroka (+212). Klicatelj se v polomljeni angleščini z naglasom predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in sogovorniku razloži, da nujno kliče zato, ker njegov računalnik javlja napake, ki so posledica okužbe računalnika.

Pri odzivnem centru za omrežne incidente so s strani slovenske policije izvedeli, da obravnavajo vsaj en primer slovenskega uporabnika, ki so mu na opisan način zaklenili računalnik in od njega zahtevali plačilo 95 evrov.

Taka vrste prevare v svetu ni nekaj novega, v Sloveniji pa je do nje prišlo prvič, pravijo pri centru za omrežne incidente.

Pridobijo nadzor nad vašim računalnikom

"Prevara običajno poteka tako, da klicatelj zahteva, da odprete programe, ki so del operacijskega sistema Windows (običajno Event Viewer), ki res prikazujejo neke napake, te pa dejansko ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. Prepričati vas hočejo, da so te napake posledica okužbe vašega računalnika. V nadaljevanju vam naročijo, da odprete določeno spletno stran v brskalniku, preko katere boste računalnik prenesli nek program, s katerim vam bodo pomagali. Običajno program za oddaljen dostop (npr. Team Viewer), prek katerega prevaranti dobijo nadzor nad vašim računalnikom. Nato vam prikažejo še druge izmišljene znake okužbe, ali pa sistem celo namerno poškodujejo. Na koncu vas napotijo na spletno stran, kjer morate vpisati osebne podatke in podatke o kreditni kartici za nakup nekega programa ali licence, s čimer naj bi težave odpravili. Če tega ne želite storiti, lahko preko oddaljenega dostopa tudi izbrišejo posamezne uporabniške datoteke oz. kako drugače zablokirajo računalnik. Če podatke vseeno posredujete, težav ne boste odpravili, ampak  boste le ostali brez denarja, vaš računalnik pa bo treba popraviti," opozarjajo na SI-CERT-u. 
 

Pogovor prijavite!

Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, svetujejo, da pogovor nemudoma končajo in na SI-CERT sporočijo telefonsko številko, s katere so prejeli klic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.