Slovenija
150 ogledov

Plačal, a ni lastnik

Mirja Gregorič Suzana Kos
Mali človek. Upravna enota mu ne dovoli, da bi postal lastnik parcele, ki jo je že zdavnaj plačal.

“Da grem s primerom v javnost, sem se odločila, ko sem prebrala izjavo načelnika Upravne enote (UE) Piran, ki pravi, da ga ne zanima odločba o rušenju gradbene inšpekcije, ki je ugotovila, da objekt Igorja Maherja ni enostaven objekt in da bi bilo zanj potrebno gradbeno dovoljenje,” je ogorčena Mirja Gregorič z agencije Istra nepremičnine, ki kot pooblaščenka vodi postopek vpisa lastninske pravice za Franca K. iz Cerknice.

Franc K. je skupaj s soprogo kupil kmetijsko parcelo v Novi vasi v zaledju Portoroža, podpisal kupo-prodajno pogodbo, jo notarsko overil in plačal kupnino. Ker gre za kmetijsko parcelo, je za sklenitev pravnega posla potrebno soglasje UE Piran, ki pa je maja lani izdala negativno odločbo.

Ni plombe inšpekcije

“Ne pred izdajo negativne odločbe UE ne po izdaji v zemljiški knjigi ni bilo nobenega zaznamka, da je promet s parcelo prepovedan,” poudarja pooblaščenka kupcev in trditve dokazuje z izpiski iz zemljiške knjige.

Na odločbo so se pritožili; ministrstvo za kmetijstvo in okolje je pritožbo dobilo julija lani. Po desetih mesecih od njih ni glasu, nobenega odgovora ni niti na pisne urgence. Ko smo ministrstvo še sami vprašali, kaj se dogaja, so nam odgovorili nekaj v smislu, da imajo veliko dela.

Senici odgovorili hitro

Mimogrede, ko se je (sicer na drugo ministrstvo) zaradi negativne odločitve UE glede razvpite luksuzne kmetije Bužekijan nad Strunjansko dolino pritožila odvetniška pisarna Senica, je ministrstvo nanjo odgovorilo v manj ko dveh mesecih, kolikor je sicer zakonski rok za odgovor na pritožbo.

“Franc K. je zaradi zapletov in tega, da se zadeva ne premakne z mrtve točke, kot bi se borili z mlini na veter, in ker se dejansko vrtimo v krogu in ne moremo prav ničesar, zbolel,” še pravi Gregoričeva, ki je prepričana, da ta primer očitno kaže, kako pred zakonom nismo vsi enaki. “Če gre za pomembne ljudi, postopki potekajo povsem drugače,” ocenjuje.

Komentarjev 8
  • privat 12:04 27.maj 2013.

    občine in neke samozvane upravne enote so ti temelj današnje korupcije...iz kje pridejo pokvarjeni politiki(iz občin) kjer so zelo ,zelo uspešni v svojih podvigih...mali človek pa le prosi ..in prosi..čaka in ponovno prosi..če nima koverte nič ne dobi!

  • joc2013 10:55 26.maj 2013.

    Kako je lahko sklenil pogodbo, plačal kupnino, pred izdanim soglasjem, kar je jasno, da mora biti izdano? Tudi pooblaščenka to ve.

  • suzana.kos 10:22 26.maj 2013.

    kaj pa, če bi upravna enota sama od sebe morebiti ugotovila, da gre po černačevi uredni za enostavna objekta, da gradbenega dovoljenja človek sploh ne potrebuje in bi mu dovolila vpis v zemljiško knjigo? zgodba kaže totalno farso našega sistema.