Slovenija
2 ogledov

Plačali bi, a ne toliko

Ekološka tržnica v Novem mestu je ena izmed petih stalno delujočih v Sloveniji. Žurnal24 main
Stojnice. Za zdaj brezplačno uporabo naj bi začeli plačevali po 23 evrov.

Komunala Novo mesto naj bi po 1. novembru prodajalcem na ekološki tržnici začela zaračunavati po 23 evrov na dan za posamezno stojnico, s čimer pa se v Združenju za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine ne strinjajo.

Triindvajset evrov je za nas preveč, Ljubljana nima tako visokih cen.
Marija Marinček, koordinatorka ekološke tržnice

Ekološka tržnica že šesto leto poteka na Glavnem trgu ob petkih in sobotah, ves čas pa so lahko stojnice uporabljali brezplačno. “Ta tržnica je bila odprta na pobudo takratne Mestne občine Novo mesto z namenom oživljanja starega mestnega jedra,” je pojasnila Marija Marinček, koordinatorka tržnice. Gre predvsem za promocijo ekoloških pridelkov in izdelkov, zato kakšnega posebnega zaslužka, s katerim bi si lahko privoščili tako drag najem stojnic, nimajo. “Komunala in občina bi morali najti neko rešitev za nas. Pripravljeni smo nekaj prispevati, ne pa toliko,” je dodala.

Za enake pogoje
Kot je povedal Simon Štukelj z novomeške komunale, odločitev še ni dokončna, z zaračunavanjem stojnic pa želijo vzpostaviti pravične in enakopravne pogoje prodaje za vse prodajalce. “Ali bo obveljala cena 23 evrov ali bo določena kakšna druga, ni v naši pristojnosti. To je stvar občinske odločitve,” je dodal.

Upravljalec, torej Komunala Novo mesto, predlaga ceno, ki jo potrdi občinski svet Mestne občine Novo mesto, nato pa ceno zaračunava Komunala Novo mesto,” pa so pojasnili v kabinetu župana.

Ekološka tržnica poteka na Glavnem trgu, saj na navadno tržnico zaradi evropske zakonodaje, ki določa, da morata biti oddaljeni vsaj 50 metrov, ne smejo, je povedala Marinčkova.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.