Slovenija
33 ogledov

Plače konec meseca

Cestno podjetje Maribor bije plat zvona. (Foto: Daša Purgaj) Žurnal24 main
CPM in MTB. Stavkovna napoved še aktivna. Vodstvo zagotavlja plače v dogovorjenem roku.

"Po razmerah, ki so nas pripeljale tik pred stavko, se te dni zaposleni v Cestnem podjetju Maribor (CPM) množično vpisujejo v naš sindikat. Situacija je še vedno negotova," je pojasnila Barbara Matul, predsednica izvršilnega odbora Sindikata cestnega gospodarstva Slovenije (SGSC) CPM.

Dialog zamrznil stavko
Kot smo prvi poročali v sobotnem Žurnalu, je sindikat skupaj z delavci napovedal stavko za konec meseca, saj še niso dobili izplačanega regresa za letni dopust niti nadur, zamuja pa tudi izplačilo oktobrskih plač. V ponedeljek se je stavkovni odbor sestal z vodstvom CPM. Pogajalski strani sta se dogovorili, da bo podjetje, ki je v ponedeljek imelo blokirane še vse transakcijske račune, najkasneje do 29. novembra izplačalo plačo za oktober. Del plače pa naj bi bil več kot 940 zaposlenim nakazan že do 24. novembra. "Če ti pogoji ne bodo izpolnjeni, bomo stavkali, kot je bilo napovedano," je še dodala Matulova.

"Pripravljeni potrpeti do konca meseca"
Čakajo na plačo in regres. Poleg zamika pri izplačilu oktobrskih plač, zaposleni v podjetju MTB še vedno čakajo na letošnji regres. "Delavci so izrazili, da so ta mesec še pripravljeni potrpeti, da pa, v kolikor do 31. novembra plače ne bo, bomo v skladu z zakonom napovedali stavko," pravi Breda Črnčec, sekretarka v območni organizaciji ZSSS Podravje in Koroška.

Del regresa za letni dopust, in sicer v višini 200 evrov, naj bi zaposleni dobili do 15. decembra, preostanek pa do konca leta 2010. Tudi glede nadur so sklenili dogovor, da bodo rešene in izplačane do 1. marca 2011. Delavci, ki se bojijo za svoje službe, so v ponedeljek izrazili zadovoljstvo, da se je bila uprava podjetja pripravljena pogovarjati z njimi. "Po menjavi uprave ni bilo nobenega dialoga, sedaj se je vzpostavil na novo," še je pojasnil eden izmed zaposlenih v CPM. Odgovore iz CPM pričakujemo v torek; tako nam je obljubil Marko Plečko, prokurist tega mariborskega podjetja.

Plačani vsi prispevki
Tudi razmere v podjetju MTB, kjer so v petek zaokrožile govorice o napovedani stavki, naj bi se izboljšale. "Ker je kriza, je tudi nam blokada iz strani davčne uprave preprečila, da smo na rok izplačali oktobrske plače. Okoli 140 zaposlenim smo obljubili, da bodo te na njihovih računih do konca meseca, če ne imajo vso pravico stavkati. Smo pa prepričani, da jih bodo dobili še pred obljubljenim skrajnim rokom," za Žurnal24 pojasnil Viktor Lednik, direktor podjetja MTB. Naj spomnimo, da je v omenjenem podjetju tudi pretekli teden zamujajo izplačilo plače. Nekateri delavci so na enem izmed gradbišč celo spontano prekinili delo za eno uro. "Resnično se trudimo. V 17. letih obstoja, se nam je tak zamik izplačila zgodil prvič. Delavci imajo plačane vse prispevke. Če pa slučajno več za te ne bi imeli, potem pa res raje ugasnemo podjetje, kot da bi goljufali zaposlene," je bil odločen Blaž Mlinarič, lastnik podjetja MTB.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.