Slovenija
24 ogledov

'Plače niso samopostrežba'

241208_petkovsek_krebs Žurnal24 main
Vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja so se dogovorili o znižanju plač v letošnjem letu. Sindikalist Štrukelj je opozoril, da "plače v javnem sektorju niso samopostrežba".

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, minister za finance Franc Križanič in reprezentativni sindikati javnega sektorja so podpisali aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor. S podpisom je dosežen dogovor o varčevalnih ukrepih na področju plač v javnem sektorju, ki je bil podpisan 24. februarja.

Ministrica je poudarila, da so s podpisom dosegli zmago socialnega dialoga, ki se je sklenil na točki solidarnosti javnih uslužbencev z realnim sektorjem. Po njenih besedah je bil aneks podpisan "ne v dobro naslovnikov, ampak v njihovo breme". Socialnim partnerjem se je zahvalil tudi finančni minister Križanič. Dejal je, da aneks h kolektivni pogodbi omogoča "stabilnost slovenskih javnih financ v tem zelo težkem času".

"Plače niso sampostrežba"
Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je opozoril vlado, da je bilo jasno sporočilo pogajanj, katerih rezultat je danes podpisan aneks, "da plače v javnem sektorju nisto samopostrežba, v katero je mogoče iti, ko se potrebuje denar". S tem podpisom javni uslužbenci ocenjujejo, da so prispevali "pomemben in dovoljšen delež za ureditev makroekonomskega položaja v naši državi", je dodal.


Plače nižje za 2,8 odstotka
Na podlagi varčevanja na področju plač se bo rast le-teh letos s predvidenih 9,9 odstotka znižala na 7,1 odstotka. Kot je znano, je vlada dogovor o ukrepih na področju plač v javnem sektorju za obdobje 2009–2010 s predstavniki 23 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja dosegla 23. februarja.

Aneks h kolektivni pogodbi ureja spremembe uvrstitev orientacijskih delovnih mest in nazivov, razveljavitev splošne uskladitve osnovnih plač v letu 2009, regres za letni dopust v letu 2009 in prestavitev tretje četrtine odprave nesorazmerja s 1. septembra 2009 na 1. januar 2010. Predlagane spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe bodo javnofinančne odhodke za celotni javni sektor znižale za 54,3 milijona evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.