Slovenija
22 ogledov

Plače pri nas so višje, kot se zdi

andrej vizjak Boštjan Tacol
Novosti pri zaposlovanju, odpuščanju, dopustih in malici še letos.

Minister za delo Andrej Vizjak bi rad delodajalcem in sindikatom še ta teden končno predstavil osnutek sprememb delovne zakonodaje. Do jeseni pa naj bi bil že pripravljen zakon, ki bo spremenil tako imenovano delavsko ustavo.

“Če bi danes govoril o konkretnih rešitvah, bi bila čez dve uri novinarska konferenca sindikatov, ko pa se nekdo o nečem javno opredeli, se o tem težko pogaja,” je danes na obisku pri Združenju delodajalcev Slovenije (ZDS) dejal Vizjak.

“Kar naprej poslušamo, kako so plače pri nas nizke. Toda pri nas ima delodajalec cel kup izdatkov, ki se pri primerjanju plač ne upoštevajo in jih naši konkurenti v Avstriji in Nemčiji nimajo,” je potarnal predsednik ZDS Milan Lukić. Dodal pa je, da sicer ne zahtevajo njihove ukinitve.

Hkrati s spremembami zakona o delovnih razmerjih se bodo pogajali o pokojninski reformi, saj je Vizjak ugotovil, da se je lažje pogajati, če je na mizi več zadev. “Osnutek bo to, kar je bilo v zakonu, ki je padel na referendumu, usklajeno. Kar ni bilo, pa bomo poskušali uskladiti,” je napovedal.

Komentarjev 11
  • mirko 11:01 20.junij 2012.

    Arnolfus jaz sem delal pri privatniku v Sloveniji v lesni predelavi. Lastnik si je vsako leto kupil novega Audija A6, meni je pa dal minimalca za delovno mesto za srednješolsko izobrazbo. Zaposlenih je imel deset ljudi in vsi so dobivali ...prikaži več minimalno plačo. Če bi bili lenuhi potem si on ne bi mogel vsako leto kupit nov avto za 50 tisočakov. Tako se naši delodajalci po Sloveniji obnašajo, 99% njih. Sedaj delam v Avstriji isto delo in dobim dvakrat višjo plačo, torej tri Slovenske minimalce (govorim o neto plači) 1500 evrov. Ne mi govorit, da ima naš delodajalec teh "dodatnih finančnih obveznosti " za zaposlenega že za dve plači.

  • Stanko Sever 12:29 19.junij 2012.

    Arnolfus ti si total odštekan kje ti živiš ne sodi vse po sebi. Slovenski narod je delaven kot malo kje obeenem tudi ustrahovan od te blesave vlade samo tudi to bo minilo in jih bo tudi marsi kateri zagovornik tvojega ...prikaži več kova po gobcu dobil kar mu tudi pripada.

  • dd 10:16 19.junij 2012.

    Siti bogatini nikoli ne bodo razumeli lačnih revežev, ker lačni reveži nikoli niso bii.