Slovenija
16 ogledov

Plačevali bi 6 let in pol

Zaradi težav s plačevanjem naj bi moralo podjetje CPM včeraj vrniti tudi okoli s Žurnal24 main
Prisilna poravnava. CPM bi upnikom dal le 35 odstotkov dolga. Delavci neobveščeni.

Prisilna poravnava družbe Cestno podjetje Maribor (CPM) je od včeraj tudi uradna. Kot je razvidno iz načrta finančnega prestrukturiranja, podjetje predlaga tretjinsko poplačilo navadnih dolgov; teh je za dobrih 65 milijonov evrov. Iz javno dostopnih evidenc je razvidno, da naj bi bili upniki poplačani v naslednjih šestih letih in pol.

Pomoč bo na voljo
Če se zgodi črni scenarij
. “Že tako na naš center prihaja vedno več ljudi po pomoč. Če bi šel še CPM v stečaj, bi to dodatno prizadelo regijo,” je prepričan Jožef Tivadar, direktor Centra za socialno delo Maribor. Dodal je, da se bodo, če se bo zgodil najbolj črn scenarij, ustrezno pripravili na povečano število prosilcev socialne pomoči.

Za terjatve en mesec
Okrožno sodišče v Mariboru je za prisilnega upravitelja imenovalo Silva Zorca, upnike pa je pozvalo, naj svoje terjatve prijavijo do 14. februarja. CPM je dolžnik tudi do nekaterih bank, ki pa bodo zaradi zavarovanj kreditov in lizingov v celoti poplačane. Prednost bodo ob poplačilu imeli tudi delavci, in sicer naj bi se jim nakazala celotna septembrska plača in neplačani prispevki. Vse terjatve upnikov do CPM po ocenah znašajo okoli 102 milijona evrov.

Negotova prihodnost
Neuradno smo izvedeli, da naj bi bilo okoli 900 delavcev od zadnjega dneva lanskega leta, ko se je razširila novica o prisilki, negotovih za službe.

"Program presežnih delavcev pričakujemo kmalu. Takrat mora uprava tudi z nami, zaposlenimi, reči kakšno besedo," je pojasnila Barbara Matul, hišna sindikalistka CPM iz Sindikata cestnega gospodarstva Slovenije.Dodala je, da so vse o prisilki in samem postopku izvedeli iz medijev. Matulova je opozorila, da zaposleni še vedno nimajo poravnanih prispevkov za zadnje tri mesece lanskega leta. Prav tako še vedno čakajo na lanski 
regres.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.