Slovenija
11002 ogledov

Plačevati moram za zavarovanje, ki ga niti teoretično ne morem izkoristiti

Obupan moški s fascikli, preveč dela
Nenavadna ureditev prenehanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

"Odselili smo se iz Slovenije in odjavili obvezno zdravstveno zavarovanje, nato pa sem identični prošnji za prekinitev dopolnilnega zavarovanja istočasno poslal na Vzajemno in Triglav. Ženi so pri Vzajemni dopolnilno zavarovanje prekinili takoj in ji vrnili preveč plačano premijo, meni pa so pri Triglavu povedali, da ga bodo prekinili šele s prvim dnem naslednjega meseca," nam je sporočil bralec.

"Ne gre za veliko denarja, a zdi se mi neumno plačevati za storitev, ki ni mogoča, morda je to celo protizakonito. Kaj mi bo dopolnilno zavarovanje, če nimam obveznega in imam stalni naslov v tujini," opozarja bralec.

Celovita enota samo ob sklenitvi

Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da "dopolnilno zdravstveno zavarovanje skupaj z obveznim zdravstvenim zavarovanjem predstavlja celovito zdravstveno varstvo, kot del socialne varnosti, zato brez obveznega zavarovanja tudi ne more priti do sklenitve dopolnilnega".

A ta celovitost očitno velja samo ob sklenitvi, ne pa ob prekinitvi. Ko se odjaviš iz obveznega zavarovanja, je zakonski odpovedni rok za dopolnilno zavarovanje tri mesece, pravijo na ministrstvu. Dodajajo sicer, da podrobnejši postopek odpovedi dopolnilnega zavarovanja zavarovalnice kot samostojne gospodarske družbe urejajo v svojih zavarovalnih pogojih.

Zavarovalnice pametnejše kot zakon

Te so veliko bolj razumne kot zakon. V Vzajemni in zavarovalnici AS so nam pojasnili, da v primeru odjave obveznega zavarovanja takoj prekinejo dopolnilno, v Triglavu pa so potrdili zgodbo bralca, da se zavarovanje prekine s prvim dnem v naslednjem mesecu po prejemu vloge.

"Ob sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja preverimo, ali je oseba vključena tudi v obvezno zdravstveno zavarovanje, žal pa ob prekinitvi obveznega zdravstvenega zavarovanja o tem nismo avtomatično obveščeni. Zato je v splošnih pogojih prostovoljnega dopolnilnega zavarovanja zapisano, da nas mora stranka najkasneje v osmih dneh od spremembe statusa obveznega zdravstvenega zavarovanja o tem obvestiti. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje se prekine s prvim dnem v naslednjem mesecu od prejema tovrstne vloge," so nam odgovorili.

Triglav: lahko bi nas terjali za doplačilo. ZZZS: to ni mogoče!

Bi se torej v praksi lahko zgodilo, da brez obveznega zavarovanja in z veljavnim dopolnilnim prideš k zdravniku in plačaš samo del, ki bi ga krilo obvezno, doplačilo pa bi krila zavarovalnica? 

"Proces poravnave zdravstvenih storitev v javnem zdravstvenem sistemu omogoča, da zdravstveni izvajalec zaračuna zavarovalnici, ki izvaja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, del stroškov zdravstvenih storitev, ki jih krije zdravstveno zavarovanje, tudi v primeru, ko zavarovanec nima urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zavarovalnica, ki izvaja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pa ob prejemu računa s strani izvajalca zdravstvenih storitev ne preverja, ali je imel njihov zavarovanec urejeno tudi obvezno zdravstveno zavarovanje," opozarjajo v Triglavu.

Nazadnje se je za Adriatic Slovenico zanimala francoska zavarovalnica Axa. (Foto | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

A v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in v zavarovalnici AS pravijo drugače. "Prostovoljno zdravstveno zavarovanje za doplačila je v primeru da oseba nima urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja brezpredmetno. Oseba, ki
nima urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja je namreč pri koriščenju zdravstvenih storitev obravnavana kot samoplačnik, torej ji je zaračunana samoplačniška cena skladno s cenikom izvajalca zdravstvene storitve,"
trdijo v ZZZS.

Podobno odgovarjajo v zavarovalnici AS. "Od leta 2008, ko je bil v mreži javne zdravstvene službe uveden 'sistem on-line', praktično ni več možno, da bi zavarovalnica krila doplačila tistim osebam, ki nimajo urejenega OZZ. 'Sistem on-Line' najprej preveri urejenost OZZ in nato »išče« še (morebitno) veljavno DZZ. Če oseba nima statusa zavarovane osebe v OZZ, ji mora izvajalec v celoti zaračunati opravljene zdravstvene storitve."

Sistem ne deluje, a so uradniki tako človeški, da opozarjajo

Čeprav ZZZS zavarovalnic, ki ponujajo dopolnilno zavarovanje, samodejno ne obveščajo o odjavah iz obveznega zavarovanja, se je število primerov, ko ljudje pozabijo odjaviti dopolnilno zavarovanje, precej zmanjšalo, menda zato, ker jih zaposleni na ZZZS ob odjavi opozorijo, da morajo to urediti sami.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • gregor94 23:11 26.februar 2019.

    Ma tudi 1 euro je preveč če tega ne potrebuješ to je prekriti davek

  • jakec1575 08:50 26.februar 2019.

    Za 30 evrov gre tale jamrati in se izpostavljati. To so 4je pri v Švabiji. 100€ pljune vsakic ko se vraca z druzino v Slovenijo k starsem na kosilo. itak sem pa zato, da se dopolnilno ukine. Nic nimamo od ...prikaži več tega. Dobicke od tu prelivajo v kasko. Zavarovalnice se bodo s kremplji držale tega sigurnega super dohodka.