Slovenija
874 ogledov

Plačujemo višji RTV prispevek kot Francozi

RTV, RTVS, deček, piščal Bobo
Slovenci za naročnino RTVS odštejemo 153 evrov letno, kar nas uvršča v evropsko povprečje. Glede na BDP pa več kot Slovenci plačajo le Hrvati.

Stroški za javne medije po Evropi se skozi čas realno nižajo, tudi v Sloveniji, pišejo na spletnem portalu MMC RTV SLO, v EU so se od leta 2009 do 2014 realno znižali za 6,1 odstotka. 

PREBERITE ŠE: Vodstvo RTVS se je odzvalo na peticijo o neplačevanju naročnine

RTV SLO | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Javne televizije denar dobivajo dobivajo skozi tri poglavitne kanale: naročnino, nakazila  neposredno iz državnih sredstev, ter oglaševanje in drugih komercialnih dejavnosti.

V večini držav, med katerimi je tudi Slovenija osrednji vir financiranja ostaja naročnina. Slovenija je s svojimi 153 evri letne naročnine nekoliko nad povprečjem, ki znaša 135 evrov. 

MMC RTV SLO v prispevku ugotavlja, da na splošno severne evropske države zaračunavajo več od južnih. Na vrhu je Švica, kjer znaša letna naročnina 380 evrov, sledita ji Danska in Norveška z 326 evri in Avstija s 283 evri. 

Po višini naročnine Slovenija v povprečju

Slovenci plačujemo 153 evrov naročnine, kar je več kot Francozi (133 evrov) in Hrvati (126 evrov) ter nekaj manj kot znaša letna naročnina na Irskem (160 evrov) in v Veliki Britaniji (180 evrov). 

Položnica za RTV-prispevek | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Najmanj plačujejo Albanija (slabih 9 evrov), Romunija (18 evrov), Portugalska (34 evrov), Grčija (36 evrov) in Makedonija (37 evrov). 

Glede na BDP je Slovenija blizu vrha lestvice, če se skupni znesek financiranja primerja z BDP. Na vrhu je po pisanju portala Hrvaška, kjer zavzema financiranje 0,42 odstotka BDP, v Sloveniji ta delež nanese 0,34 odstotka, v Luksemburgu, ki je na dnu lestvice pa le 0,01 odstotka. 

Visoko, na sedmem mestu, je Slovenija tudi na lestvici, ki upošteva kupno moč prebivalstva. "Realni znesek naročnine glede na slovensko  kupno moč znaša dobrih 250 evrov letno," ugotovitve analize povzema portal nacionalne televizije. 

Opustitev naročnine in iskanje drugih virov

Za opustitev naročnine so se med drugim odločili v Španiji, kjer so vedli financiranje iz proračuna, na Finskem, kjer so se odločili za obdavčitev vseh dohodkov posameznikov pri stopnji 0,68 odstotka, Poljskem in v Srbiji, kjer je bil odstotek izogibanja plačilu naročnine kar 70 odstotkov. Baltske države nikoli v zgodovini niso imele naročniškega sistema, temveč se prav tako financirajo neposredno iz proračuna. 

Letni proračun RTVS znaša okoli 120 milijonov evrov, pri čemer RTV-prispevek prinese 92 milijonov evrov, preostalo pa oglaševanje in drugi prihodki. Multimedijski center (MMC) je financiran z 1,7 odstotka proračuna RTV SLO, pri čemer gre iz mesečnega prispevka za MMC 20 centov. 

RTV SLO je imela leta 2014 1.925 zaposlenih, s čimer je na vrhu EBU-jeve lestvice z vidika števila zaposlenih na milijon prebivalcev države - 926. Za njo sta Islandija z 828 oz. 724 na milijon prebivalcev, na dnu pa Ukrajina s 65.

Komentarjev 13
  • Zmago 12:07 10.maj 2016.

    No, tule pa nič ne pišete kako na RTV protestirajo ??!?!??!?!http://www.reporter.si/slovenija/se-jim-je-zme%C5%A1alo-stop-jan%C5%A1izmu-na-seji-programskega-sveta-rtv-slovenije/61087

  • Seni Černe 18:59 09.maj 2016.

    ma lej za to umetnisko sranje pa palcujte umetniki ne pa da cel narod placuje.Za moje pojme pa umtenik isto k un k zrak meša

  • ginko 17:05 09.maj 2016.

    Ko stopiš mačku na rep zajamra ... boli a ne?