Slovenija
2 ogledov

Planinci novo leto pozdravili na Kališču

Storžič je bil tudi na novega leta dan dobro obiskan. Žurnal24 main
V planinskem domu na Kališču pod Storžičem so s čajem nazdravili za "srečno, varno in prijazno planinsko novo leto".

Predsednik PZS France Ekar, ki se je na goro povzpel s planinci, gorskimi reševalci in prijatelji, je poudaril, da se bo ob gospodarski krizi, ki se čuti tudi v vse manjši porabi in potrošnji v planinskih postojankah, treba močno potruditi za ohranitev in učinkovito varovanje gorskega sveta ter planinske infrastrukture. Dodal je, da bodo morali kar največ narediti, da bodo preprečevali razprodaje in nesmiselne izrabe planinskega sveta ter ga tudi v duhu Alpske konvencije varovali in ohranjali.

Vse večji zahtevani energetski stroški so za gorski svet in okolje vse bolj nevarni, prav tako so vse bolj vprašljivi tudi nadstandardi v planinskem svetu, opozarja Ekar. Pri tem omenja povečave planinskih objektov za odpravo konic za nekaj dni v letu. Za nadaljnji razvoj v gorah se je treba do "gore" vesti spoštljivo in partnersko, je poudaril.

Planinski dom na Kališču, ki ga je postavilo Planinsko društvo (PD) Kranj, letos praznuje 60 let od začetka gradnje in 50 let od dograditve. PD Kranj pa ob tem obeležuje 110-letnico delovanja. Slovensko planinstvo se bo letos spominjalo 30 let od prve slovenske osvojitve Everesta s strani Kranjčanov Andreja Štremflja in Nejca Zaplotnika.

Iz PD Kranj so sicer sporočili tudi, da so se prav v tem času z domačini Agrarne skupnosti Bašelj dogovorili, da se odproda zemljišče za Kališki dom Planinskemu društvu Kranj. To je posebej pomembno za možnost kandidiranja za razpise za vzdrževalno-obnovitvena dela, poudarjajo v društvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.