Slovenija
28 ogledov

Planinska zveza pred spremembami

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Celje. Na Pečovniški koči nad Celjem je pod geslom Varujmo gorsko naravo potekala osrednja planinska prireditev.

Že pred osrednjim dogodkom, ki sta ga organizirala Planinska zveza Slovenije (PZS) in Planinsko društvo (PD) Grmada, je novopečeni predsednik PZS Bojan Rotovnik dejal, da je ta prireditev "priložnost za izmenjavo mnenj o uspehih in problemih planinstva. "

Če še ne veste, kam bi šli na nedeljski izlet, kar nekaj idej za priključitev k organiziranim pohodom PZS najdete na tej povezavi.

Na srečanju je precej pozornost namenil tudi prihodnosti PZS. Dejal je, da se zvezi obetajo spremembe, saj "bo planinski zvezi odprl okno v prihodnost in ustvaril ustvarjalen ter konstruktiven prepih."

Sprememb je bilo konec že v 80-ih
Ali drugače: "S spremembami bomo začeli na organizacijskem področju, kajti PZS danes je skoraj identična kot pred 15 letimi, ko sem se sam aktivno vključil vanjo; takrat pa je bila skoraj enaka kot v 80-ih letih. Vse družbene spremembe na njo niso precej vplivale, kar bomo zdaj skušali prilagoditi modernemu načinu poslovanju," nam je pojasnil Rotovnik in dodaja, da se nobena sprememba ne bo zgodila čez noč. Ocenjuje, da PZS sicer ne zaostaja za tujino, ponekod (na področju mladinskega gorništva) smo celo v prednosti.

Gorska narava je samo ena
Za geslo Varujmo gorsko naravo so se odločili, ker želijo spremeniti odnos nekaterih do narave. "Planinci smo zelo osveščeni, ne vplivamo na naravo. Želimo pa, da bi podobno vplivali tudi na širšo javnost. Žal se še vedno na turistično bolj obremenjenih krajih pojavljajo smeti. Gorska narava je mnogo bolj občutljiva kot narava v dolini. Imamo samo eno in jo moramo paziti za prihodnje generacije."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.